Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2012 23:02 - За социалния ефект от прелюбодействието
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 751 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.03.2012 18:08


За социалния ефект от прелюбодействието

 

Преди малко гледах за втори път филма I АМ 2010.

http://www.iamthemovie.com/

http://www.imdb.com/title/tt1497617/

http://www.youtube.com/watch?v=y-Z-ZKoZN8Q

 

Изненадващо интелигентен филм, с прилични и нормални актьори, умерена драма и без дразнещи филмографски изцепки. Филмът е ирония на комедията The Ten (2007), който е доста тъпичак, но на моменти има интересни абсурди. Сюжетът е следния, сред група от няколко жители на Л. А. се разглежда драмата в живота им чрез нарушаване на десетте заповеди. Още от началото филма започва със смъртта на някого, веднага разбираме, че друг вече главен герой е болен и умира. Докато той се мъчи да мре, идва ред на внезапна катастрофа и смърт на трети, а когато болният умира, още някой се самоубива, а на края разбираме, че героите са свързани с някого, който е убит поради лекарска злоупотреба преди време. Накрая естествено има „хепи енд”, отмъстителят не отмъщава. Блудницата от Йоан 8 се жени за богат римлянин, корумпираният бирник получава наследство. Плагиата на музика използва праймтайма на национален ефир, за да се извини, че изпълнява чужда песен. Все пак както казах това е единствения смислен филм за миналата година, с добри диалози, в които героите говорят със своето собствено аз.

Свалих филма, защото изведнъж ме затормози мисълта, че все още нямам смислено обяснение за социалния ефект на прелюбодейството. В Библията са разгледани достатъчно добре пораженията върху духовното състояние, здравето, децата, което не е никак малко и незначително. Липсва социално изясняване на самото действие както имаме за другите социални грехове, убийство, кражба, лъжа и пожелаване на злото. Едва сега намерих отговор на въпроса. Като се разгледа следният случай, ако човек седи на маса с пияници и пие каквото и те, значи и той е пияница като тях. Подобно ако човек живее в общество на престъпници и прелюбодейци и той ще е един от тях, във филма почти перфектният мъж се ожени за прелюбодейка и така станва като нея.

Тук дойде и другото кофти просветление, ако в миналото групата и обществото - църква са гарантирали чисто от грях съществуване, то днес е обратно, сегашното общество гарантира грях, а греха смърт.

 

Bible, movie, 



Тагове:   movie,   bible,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3648807
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив