Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2012 14:01 - Долу ръцете от генерал Франко
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1009 Коментари: 0 Гласове:
0



 Долу ръцете от генерал Франко

 Днес попаднах на постинг, в който се споменава за острата реакция на Толкин към претенциите на нацистки издатели за доказване на "арийски" произход поради немското му име през 1938 година. Между другото се споменава и за негова несвършеност, подобна на расистките писания на Лъвкрафт и пронацистката пропаганда от Бърнард Шоу и Джеймс Джойс с неговата човешката и католическа солидарност, с великия испански патриот, освободител от комунизма и фашизма Генерал Франко.

Генерал Франко е истински патриот и вярващ, прогонил комунизма и фашизма от Испания. Ако не беше победил в гражданската война, Испания щеше да последва Италия във фашистката ос, и нацизма можеше да не бъде никога изкоренен от Европа. Ще бъда кратък, защото множество подробности са скрити по време на войната, но личните заслуги на Франко в съпротивата срещу Хитлер и Мусолини са много по-големи от колкото изглежда, ще номерирам за яснота.

1) Единствената причина Испания да не се включи на страната на Англия във войната е огромното множество местни нацисти-комунисти, които Франко лично е следял и неутрализирал с неимоверни усилия и доблест на вярващ и патриот, борец срещу тиранията и измекярството на продажните политици.

2) Персоналът на Английското посолство в Мадрид през военните години набъбва почти десетократно. Противниковите посолства на Германия и Италия получават съвсем официални предупреждения и то от местната полиция за ограничаване на придвижването, кореспонденцията и отчет за всякакви извънградски пътувания. Английският посланник е чест и почетен гост на генерала, докато немският и италианският му колега са демонстративно отбягвани.

3) Всички банкови и финансови операции в кралство Испания се подлагат на стриктни военни разследвания и то с директно английско участие.

4) Абсолютно цялата външна търговия на Испания, освен граничната с Португалия и Франция се поема от английски кораби и търговци. Испанските не пътуват на далечни курсове не само поради страх от подводници, но и поради скъпия и ограничен петрол. Търговията и всякакви финансови взаимоотношения с Италия и Германия са едностранно прекъснати. Дори граничния стокообмен с Френските южни провинции окупирани от нацистите е строго следен от англичани и техни местни агенти. Нито капка петрол или парче метал не преминава от Испания към врага.

5) Англичаните позволяват ползване на техни пари в търговия с френски фирми, но в ограничени и незначителни случаи и при унизително завишен курс на валутата.

 

http://sacnoths.blogspot.com/2012/03/tolkien-vs-nazis.html

 

history,



Тагове:   history,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3633852
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив