Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2012 20:40 - Къде е проблема в даването и взимането в съвременните църкви
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 899 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Къде е проблема в даването и взимането в съвременните църкви

 

В съвременни общности на вярващи даването и вземането трябва да се съгласуват със съвременната финансова ситуация и взаимоотношения. Това не е някаква модерна либерална измислица. Въпреки че десетки години съм вярващ, едва днес осъзнавам, че през годините промяната на обществото и парично финансовата ситуация налага и промени и в даване и вземането в църквата. Нека започна със ситуацията в миналото, да не пропусна да спомена, че сегашното християнско общество трябва да се разграничи от древното Библейско за потомците на Сит, което е съществувало на друга планета. Тук правилата в дарението и изразходването на средства е изцяло социално. Всяка група трябва да реши по какъв начин да събира и изразходва средствата. Като основната разлика с миналото е, че в древността всъщност не е имало разделение на църква и държава и всички дарения са били и данъци, събирали са се за всякакви нужди. Ето защо даването на десятък е отживелица, в миналото е имало практика да се събират за общо ползване до 10% от всички доходи на групата, като те са се ползвали главно за общи нужди. В миналото сградите на църквите са правени и поддържани от доброволци, предимно възрастни хора с пораснали деца. Свещеникът е бил бивш монах, който не е получавал заплата или някой от старците осигуряван от семейството си. Така каквото и да се е събирало или правело е било наистина доброволно от вече осигурени хора, никой не е получавал заплата, като дори и най-бедните и болните са били хранени от роднините си.

Идеята днес разходите да се премълчават, с надеждата, че някой ще се излъже да даде колкото се може повече или че Господ ще даде чудотворни способности и желание на някого да даде много повече от другите е антисоциална и нехристиянска. Всъщност непрекъснато има хора, които мрънкат, че са дали много повече в дарението и настояват да им върнат анонимното и неотчетено дарение, което в повечето случаи не са дали. Ето защо първо масовата практика да се пуска "дискос" и всеки да слага анонимно е неправилно. Всякакви давания и дарения трябва да се планират според предвиждани разходи, събирането на пари и решаването за какво да се дадат е несериозно дори и да е с добри намерения. В Америка повечето църкви дават отчет за разходите и постъпленията си, в България не съм чувал да се прави нещо такова. Съвременната църква би трябвало да се организира като описаната в миналото, ръководителят не трябва да е на заплата, а да е вече осигурен от собствени средства или семейство. Всички разходи трябва да се обявяват, като имайки предвид намесата на държавата и банките във финансите, то и църквите трябва да се финансират от там. Така че да няма разлика с миналото, когато обществото, държавата и църквата всъщност са били едно нещо.

Това че днес не могат да се намерят хора вярващи в този модел на организиране, вероятно показва, че няма реални вярващи. Това откритие бе вдъхновено от интриги около напускането на служители в една от църквите, които посещавах в миналото, едва тези дни осъзнах, че не само пастора взима пари, но си създава някаква клика около него, на която дава от средствата, които изисква от другите да дават. Аз лично никога не съм взимал средства от някаква църква или мисионерска организация, даже на блога не съм сложил реклами. Причината е, че много по-важно от къде взима вярващият средства от колкото, където ги дава, което също е част от вярата. През последните години давам средства само за отпечатване на Библии. Не давам нито на бедни, нито на мисионери, ако Господ иска да ги снабди едва ли ще използва точно мен. Използвам собствени средства за откритията, които правя, не съм взел и вероятно не бих взел пари за Библейските, научни и исторически открития, които вярвам, че са много по-важни за вярата от всички проповедници, апостоли и мисионери взети заедно. То не че има кой знае какъв наплив на дарения :-), но да си кажа все пак. Все пак бих приел съдействие или помощ в откритията ми ако се появи въобще. Бих станал и член на някоя църква, която вярва в нещата, които и аз, но за сега нещо не мога да намеря точно такава като за мен и сигурно ако се следва това дело на разкриване на истината за Библията, науката и историята бих се включил и финансово във взимане и даване.

Bible, history, 



Тагове:   history,   bible,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3645690
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив