Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2012 23:58 - Многоглавият змей Herbert Spencer
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1529 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.05.2012 22:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Многоглавият змей Herbert Spencer

 

Теологично — исторична конспирация. За първи път „реформиран пастор” се споменава в публикация приписвана на някой си Richard. Baxter, Reformed Pastor. Писал през 17-ти век, но издаван едва през 19-ти с помощта на популярния тогава Herbert Spencer. Именно той стои зад литературно - исторично - теологичният псевдоним Richard Baxter, ето и как се декодира името му.

Herbert Spencer - Baxter Richard

Последните две букви на Spencer и Baxter съвпадат, като пред тях е „т”. Втората сричка на Herbert е с "е", но се произнася като "а". „Х”-са по средата е за озвучаване на произнасянето и визуализиране на християнски символ и преработка на латинското “Н” в началото. Думата "Spenc" може да се сравни с Rich yard. Основният довод за разкриване на конспирацията е в споменаването на термина "евангелизъм", станал известен като богословско течение в англиканската църква в Оксфорд от 19-ти век. Втората сричка на Baxter е и указание за родното място на Спенсър, Exeter.

Еволюция. Землячеството му с Чарлз Дарвин му дава стимул именно той да лансира на негово име еволюционната теория в измислената от него книга "Origin of Species". Истинският човек Дарвин е бил християнин, а не еволюционист, като дори дата на публикация не е от 24 November 1859, а книгата е издадена едва през 1908 година както открих ето тук. Негово дело е и измислянето на фиктивната личност Lamarck, като и тук се разкрива самобитният английски хумор. В превод от френски името означава the Bismarck, неслучайно съвпадение с обединителя на Германия. Ламарк е роден в село наречено Bazentin, все едно е Византия, в департамент наречен Albert, съвпадение с името на Принц Алберт, чиито роднини произхождат от тези краища. В регион Picardy, земляк с друга фиктивна личност на 19-ти век Жан Калвин от Нойон, също измислен от поданици на принца и свързан с родните места на предците му като символ на верноподаничество. На всичко отгоре точно този регион не е бил част от Франция през 18-ти век и митичните геройства на младежа на фронта са неуместни и подигравателно подхвърлени.

Социална еволюция, политическа икономия и социология. Тези науки са били в зародиш за времето си, като приносът на Смауг е в измислянето на името Малтус, негови публикации са много подобни на тези на Смауг, една от тях дори се казва Spence on Commerce, а друга най-известна е творба е An Essay on the Principle of Population, която като тематика и разглеждани въпроси наподобява писанията на Смауг, но от друга гледна точка. В измислената биография на Дарвин се цитира Малтус доста подробно, явно поради един автор. В творбите на Малтус все пак има доста голяма доза чуждо съавторство, указание е кеймбриджкото му образование и то даже Джизъс колидж. Името Malthus означава Malo thus, от латински смисълът е аз предпочитам тамян.

Литература. Печално известната George Eliot, е също подставено лице разиграващо театро пред публиката на висшата класа. Мозъкът на нейните творби е също изключително опасният Herbert Spencer. Тя за това се жени за 20 години по-млад от нея мъж много близък на Смауг, който е и съавтор на много от писанията му. Псевдонимът Eliot върхово постижения на английския хумор, прочете го на обратно и добавете едно „т” от Herbert. Съжалявам за гадното внушение, но това е подбрано неслучайно и е начин да се покаже отношението на Herbert към жените.

Комунизъм и анти феминизъм. Съществуват множество аналогии в живота на Спенсър и лицето Ernest Belfort Bax, явно той е псевдоним и огромните купища писания са дело на кръжока около Спенсър. Към рая на века и двете имена има публикувани странни антифеминистки памфлети, което е дело изцяло на Спенсър, който не е бил женен, за разлика от Бакс, което издава фиктивността на псевдонима, както и съвпадението с Бакстър. Чрез него са публикувани и комунистическите памфлети приписвани на Карл Маркс, най-вече „Капиталът” са дело именно на него. Подробности Маркс тук.

Психология. Principles of Psychology, published in 1855, е първата творба с това име измислена от него, но едноименната книга се продава само в 251 бройки в периода 1855 — 1861 години и не е преиздавана.

Геология. Поставям най-накрая този дял, измислените с негова помощ писания приписвани на Sir Charles Lyell, 1st Baronet, Kt FRS (14 November 1797 — 22 February 1875). Относно принципите на геологията, Uniformitarianism термин измислен от него и други нехристиянски писания са писани с помощта на други автори, а не са изцяло негово дело. Иначе връзката на Лаел с Дарвин и Ламарк е 100% указание за аранжиране на нещата от Спенсър. Лаел е все пак реална личност и наистина е имал публикации по геология, макар преподаването в Лондонския колеж да е измислено.

Mary Anne (alternatively Mary Ann or Marian) Evans (22 November 1819 — 22 December 1880), better known by her pen name George Eliot,

Herbert Spencer (27 April 1820 — 8 December 1903)

Jean-Baptiste Pierre Antoine de Monet, Chevalier de la Marck (Bazentin, Somme, 1 August 1744 — Paris, 18 December 1829), often known simply as Lamarck,

Richard Baxter (12 November 1615 — 8 December 1691)

Karl Heinrich Marx (5 May 1818 - 14 March 1883)

Ernest Belfort Bax (23 July 1854 - 26 November 1926)

Спенсър в средната земя.

Името на Herbert Spencer може да се намери и като трети символизъм за дракона Smaug. Spenc означава килер, дракона е описан да седи в огромна зала със съкровища като в килер. Първата връзка е едно от най-популярните му произведения The First Principles of a New System of Philosophy (1862). Смауг нарушава предупреждението на Притчи 4, първият принцип да се пази сърцето, покрит е отвсякъде с броня, а има дупка на гърдите. Само той на снимка има синджир да му се подава под сакото, иронизирано с бронята от скъпоценности, подобно и на неговите колеги критици — социалисти Ръскин и Моъм е рисуван полуизлегнал се. Той е и автор на фазата "survival of the fittest", също ирония, малко преди смъртта му, славата му помръква и философията му е западнала и игнорирана. Смъртта на дракона е също иронизирана със социалната еволюция, измислена от него, аналогия с отмирането на динозаврите. През 1937-ма малко преди публикуването на Хобита се случва някакво възраждане на интереса от учени — изследователи, все едно Смауг дракона се събужда от леговището си в Lonely mountain. Образ на викторианската епоха на литературата, където е заграбил творбите на джуджетата и през 1937 излиза, за да се нахвърли върху позабравилите го герои от романтичната епоха изобразени с хората от Long lake.

Ето и цитати за него от Уикедпедията, които могат да се свържат със съдбата на Смауг.

Spencer was "the single most famous European intellectual in the closing decades of the nineteenth century" but his influence declined sharply after 1900; "Who now reads Spencer?" asked Talcott Parsons in 1937.

The first time Spencer was associated with "social Darwinism" was in a 1937 book review by Leo Rogin.

The Structure of Social Action (1937) Parsons wrote that "Spencer is dead" and then put the question: "Who killed him and how?".

 

 

History, Tolkien, 



Тагове:   history,   tolkien,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3649270
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив