Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2012 21:09 - Какво е денят на Дурин
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 885 Коментари: 0 Гласове:
0



 Какво е денят на Дурин

 

Джуджето Дурин и денят на Дурин се споменават в Хоббита като основателите на рода на джуджетата. Като се разбира, че това са викторианските автори писали фантастика, то явно Дурин дългобрадият според Толкин е John Dryden (9 August 1631 – 1 May 1700). А денят на Дурин е свързан със стихотворение възхваляващо Saint Cecilia (Latin: Sancta Caecilia) светицата на музиката A Song For St. Cecilia"s Day.

 

http://www.online-literature.com/dryden/3165/

 

Така получаваме следният код за Дурин, като песента за света Сесилиа е образ на сътворяването на средната земя. В Хобита това е само загатнато като събитие с този термин. Торин с гордост споменава, че е потомък на Дурин древното джудже - автор, на мистична литература. За сега не е съвсем ясно каква точно роля има музиката в писанията на Толкин. Негови предци са правели пиана, а съпругата му е свирела на такова пиано и вероятно пеела, за което можем само да се досещаме. Вероятно тази музика е давала вдъхновение за създаването на света на средната земя.

 

Durin day - John Dryden music victorian

 

Джон Драйден със сигорност е или псевдоним или ако е реално име е живял в края на 18-ти и началото ан 19-ти век, като много творби са натоварени на това име в последствие от ранната викторианска епоха.



Тагове:   history,   tolkien,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3645556
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив