Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2012 21:33 - Датиране на Томас Хоббс и коректен анализ на Левиатана
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1031 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 04.10.2012 23:38


Датиране на Томас Хоббс и коректен анализ на Левиатана


В биографията на Thomas Hobbes of Malmesbury (5 April 1588 – 4 December 1679) веднага се виждат анахронизмите на 19-ти век. Първо е раждане по време на атаката на “Великата армада” измислица от времето на Хенри 4-ти, кралят викинг, за който бе спомената по-преди. Следва титлата “Принц на Уелс” също продукт на 19-ти век, административните деления в Англия на региони, са правени по френски образец. Англия е била разделена на графства, управлявани от лорд член на Парламента. Най-интересен е моментът на “гражданска война” в Англия измислен по имитация на американската гражданска война. Според биографията му тогава той е бил във Франция, а както е известно Франция открито подкрепя американският юг и иска да разцепи САЩ. Докато английските банки активно наливат пари в севера, не всички във Франция са били съгласни с тази политика и авторът на Leviathan отразява тези страсти в неговите политически философии.

Преводът за пелопенеските войни Translation of Thucydides"s History of the Peloponnesian War.

Цялата философия на левиатана е в манипулативно представяне на интелектуалната личност като жертва на политиката, желанието му все пак да прокара идеята за лицемерната“търпимост или свобода” за налагане на властови механизми над обществото по авторитарен модел.

Най-интересната част все пак е в самото име, много напомнящо за името на любимата ми книга The Hobbit. Името Thomas Hobbes е псевдоним на Reverend Thomas Lamb Eliot (October 13, 1841 – April 28, 1936). А родното място Malmesbury.


Malmesbury = Lamb


Thomas Hobbes = Thomas Holy Bible Scripture


Тагове:   history,   poetry,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3649869
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив