Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2012 23:57 - Намиране хоризонта на James Hilton
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 783 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.05.2012 00:03


Намиране хоризонта на James Hilton

 

Lost Horizon is a 1933 novel by English writer James Hilton е новела със съществено влияние и иновативност в литературата на предвоенния период. Достатъчно е да се спомене, че това е първата новела с увлекателния фантастичен сюжет на „изгубен рай” на земята, скрит в далечни и непристъпни планини. Което прави сюжета интересен за следвоенното депресирано поколение и дори важен рекламен способ на зараждащия се масов туризъм. Популярността и стига до там, че името на фантастичното място Shangri-La е дадено на лятната резиденция на Белия дом от пр. Рузвелт, в последствие преименувана от Труман на Кемп Дейвид, име често споменавано по новините за срещи със съдбовно политическо значение. Смисълът на самата новела не е много голям, самото име Lost Horizon е имитация на Paradise Lost на Джон Милтън, като дори имената са сходни John Milton - James Hilton. Изгубеният рай на Милтън е политическата ситуация през 18-ти век, за която по-новото поколение вярва, че е за 17-ти век. Като в текста се намират някой типични белези на традиционния английски хумор. В изолираната долина 300 годишен манастир е снабден с централно отопление, модерни бани от Акрон Охайо с топла вода и свежи подбрани продукти от плодородната долина. Това описание е шеговита ирония с открилата се по това време верига хотели Хилтон, от ню — мексиканският съименник на английския автор Conrad Hilton, замогнал се с модернизиране на стари представителни хотелски сгради. Вероятно англичанинът се е засегнал от появата на модерен хотел на място като Далас, доскорошна пустиня, като дори създателят Конрад не е роден в нормален юат, а в присъединена територия. За сравнение старите английски и европейски хотели са приличали на средновековни манастири в следвоенният период.

Името Shangri-La е шега с добрия стар Милтън автор на алегорията за изгубен рай, както и показване на отношение към името Шамбала в книгите на мадам Блаватская. Шамбала – Шангри-Ла – Тралала.

Shangri-La = James Hilton an allegoria

Дори интересната „магия” за безвремие, където се живее неусетно е митологизиран вариант на внушението на казина и почивни центрове за отделяне на човек от проблемите му, най-вече от спомените за войната. Най-интересната част на Lost Horizon е връзката му с Хоббита, описанието на луксозната дупка на Библо, наподобява за иронията на модерния манастир в Хималаите, А дългият живот на джуджетата и другите обитатели на средната земя също има връзка с Хилтън. Рисунката на корицата на първото издание също напомня на някои рисунки от средната земя, за други връзки за сега не сещам, но мисля да ги намеря.

Остават и силните подозрения за някаква връзка на историята на героите в новелата с историята на зараждане на теософското общество и създадените от тях религии на изток. Но и това е въпрос за допълнително разглеждане.

James Hilton (9 September 1900 – 20 December 1954) allegoria



Тагове:   history,   poetry,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3645928
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив