Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2012 20:25 - Места в Оксфорд свързани с Хобита
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 861 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.06.2012 23:12


Места в Оксфорд свързани с Хобита


Повечето места споменати в Хоббита са забележителности от Оксфорд, за целта ще сравня в отделен постинг места от региона и тези в Хоббита, някои са вече разкрити.


Bag – end, игра на букви с един от младежките му адреси, Edgbaston, Birmingham.


Green Dragon Inn, Bywater е мястото, където се среща с джуджетата, от там се е качил на влака за Оксфорд, Stockfield, Acocks Green Rail Stn (Stop AA) Birmingham, West Midlands B27, UK. Lone-lands.

Трите трола са спътниците във влака. Пещерата на троловете е вероятно Oxford Castle - Oxford, храната намерена там е образ на фабриката за мармалад и пивоварната, покрай които се преминава от гарата до “крепостта”. Мечовете са образи на книги от множеството библиотеки. Somerville College с трите си червени звезди на емблемата е символ на трите трола вкаменени от слънцето.


Bag – end, също е и указание за Pembroke College, бил е fellow в този колеж 1924 - 1945, на уелски смисълът е lands end. Това е колежът с най-красиви градинки, има статуя с името на измисления премиер William Pitt the Younger (28 May 1759 – 23 January 1806), като думата значи и дупка. Образът на измисленият премиер е свързано с карти според разпространени патриотични легенди, в първата глава се споменава за Билбо че обича карти, явно Толкин е имал някакво отношение с картографията в Пембрук В черквата сред многото стенописи има образ на конник, явно кралят показан в несъразмерно голям вид в сравнение на другите фигури, все образи напомнящи на графството, което напомня на Булроаер.

Емблемата има не толкова политическо значение както се тълкува. Цветето е символ на плодовитост и успеха не Англия, трънът не е Шотландия, както го изкарват обяснители, а е образ на растежа и развитието дори и в лоши условия, расте на място, където няма други растения. Трите лъва идващи от червено на синьо символизират църквата на троицата идваща от вярата и очистването към благородството и властта символизирана от синия фон. Изправеният лъв често се ползва за символ на църквата, а тази поза е образ на събарянето на човек в случая с емблемите на плътския авторитет нападащ властта на църквата. Обръщането на лъва на ляво е символ на анти езуитските кампании от общностите на региона Рейн в посока запад, за това лъвовете винаги са на ляво обърнати.

Last Homely House - Oxford City Council (Ramsay House) 10 St. Ebbes Street, Oxford OX1 1PT. Място, където са предлагали помощ за социално слаби студенти, от което се е възползвал и Толкин.

Rivendell е код за фразата arrive and dwell.

Merton College, Oxford - Misty Mountains, познава се по емблемата, на която са изобразени три покрива, символ на тринитарианството, но Толкин ги тълкува като огромни планини пресичащи средната земя. Към тези планини трябва да се прибави и съседният на Мертон най-голям Christ Church. Подземието на планините е Exeter College, Turl Street, където е бил студент. Но самият пръстен е намерен на емблемата на St John"s College, който е до заведение посещавано от Толкин и приятели. Magdalen College - Moria mines.

Wellington Square е поляната, където се събират вълците в глава 5 там има високи дървета и наблизо са административните сгради на самия университет, колежът Сомервил е наблизо, както и офиси на Royal Air Force. От там са взети от орлите.

Заведението The Eagle and Child‎ 49 Saint Giles" Oxford, OX1 3LU, е образ за глави 5 и 6, където се споменава за краля на орлите.

St. Johns Rockery, градинката е образ на скалата Carrock.

Заведението The Bear Inn, 6 Alfred Street, Oxford, OX1 4EH, United Kingdom, е мястото на Беорн в глава 6. От там джуджетата и Билбо тръгват по-тясна пътека през Mirkwood. Jowett Walk е образ на тясната пътека в гората.

The College of the Holy and Undivided Trinity in the University of Oxford, вероятно е образ на царството на горските елфи.

St Peter"s College е предлагал социални услуги, вероятно безплатен обяд за студенти, това е образ на затварянето на Билбо в царството на горските елфи, язденето на буре в канала е образ на алеята, която е продължение на George street Mews. Тясна пътека с високи каменни стени подобна на канал, а не на улица преминаваща покрай здание на St Peter, наречено със странното име Canal House, от едната страна и самите сгради на колежа от другата. Каналът - алея излиза на New Rd., срещу замъка на Оксфорд. Ето какво се има предвид с термина “буреездач”, който се възползва от социално подпомагане в университета. Там, където е Nuffield College е имало канали, което на гърба на St Peter.

Gloucester College Walton Street Oxford OX1 2HB, & St. Catherine"s College‎ Manor Road Hinksey, Oxford OX1 5AS, двата колежа са на противоположни места в Оксфорд, единият е наистина до езеро, а другият е на речен остров, по който се преминава по мост, важен белег за описанието.

Keble College, The Natural History Museum, Radcliffe Science Library са вдъхновения за Lonely Mountain. Целта на пътуването е да се възстанови управлението на трактарианците в Клебл, драконът е образ на моделите на динозаври в музея, а малката в сравнение с други библиотека със заострен покрив е образ на самата планина.

Mansfield college е един от символите на града Дейл, като името е заимствано от следното лице, съгражданин на Толкин. Robert William Dale (1 December 1829 – 13 March 1895) was an English Congregationalist (Nonconformist) church leader. Толкин е учил в училището принц Едуард, в чиято сграда преди се е помещавал бъдещият колеж.

Wycliffe Hall мечът на Торин Оркрист - Библията и камъкът Аркенстоун - звездата са образи от емблемата. Сърцето на планината е фраза свързана с книгата на образа на самия Оксфордски университет.

Regent"s Park College има светеща книга на емблемата, подобна на тази на университетската, образ на светенето на елфическите мечове.

St Stephen’s House е единственият с корона на емблемата, освен основната университетска емблема, където обаче трите корони са символ на троицата. Това е символ на фразата King under the mountain. Именно това е центърът на трактарианското или оксфордското движение. Keble College е изолиран от другата част на Оксфорд, дори и от Св. Стефан.

Други образи и уточнявания ще се намират допълнително, това доста лични факти, които е трудно да се разкрият.


Tolkien,



Тагове:   tolkien,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3648505
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив