Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2012 21:55 - Кой измисли Марко Поло, Монголската империя, Чингис хан, кръстоносните походи и походът на Александър Македонски до Индия.
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 894 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Кой измисли Марко Поло, Монголската империя, Чингис хан, кръстоносните походи и походът на Александър Македонски до Индия.


Преди умишлено игнорирах не британските автори за инициатори на ментетата в историята, но намерих и важен изобретател от Ню-Джързи. Всичко това в заглавието, а и вероятно и други азиатски “факти” от историята са дело на ето този писател фантаст, Harold Albert Lamb (September 1, 1892 - April 9, 1962). Известните новели с негово име са преработки на кратки разкази от следвоенният период публикувани в популярните в САЩ pulp magazines &  Adventure magazine или както се твърди на друго място и в National Geographic and the San Francisco Chronicle.

Александър Македонски е образ добре познат от писанията на Плутарх, но местата, които е завлядял и описание на самите сражения и противници са фантастични творения на “агнето”.

Всичката “имперска” история на по-централната част на Азия е започната да се измисля от него, което е логично, защото англичаните са имали интереси само в крайбрежията и не са се интересували от вътрешността, от което се е възползва американецът.

Драматичните описания на кръстоносните походи са също негово творение, като идеята е популяризирана от фима на Cecil B. DeMille The Crusades (1935), на който той е бил редактор или консултатант не поня какво точно прочетох.

Ето от кои фрази произхожда името Чингиз Хан измислено от него. Титлата Citizen king е на френския крал Louis Philippe I (6 October 1773 – 26 August 1850), пътувал в американския юг, за да агитира за отделяне от на южните щати от САЩ, което доведе до гражданската война. А в литературата е представен като азиатски тиранин.


C it izen  King

Genghis  Khan

Genesis  Knigth

Genghis  Knees

Ето и произхода на името Марко Поло.

marko polo = Harold Albert Lamb = polo

b=>p, a & h => o, d=>p, a=>o


history, poetry,



Тагове:   history,   poetry,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3650694
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив