Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2012 20:24 - Какъв е смисълът на името Фауст Faust
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1004 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.06.2012 15:11


Какъв е смисълът на името Фауст Faust


Името на доктор Faust идва от съкращение на името на апостол Павел.

Future Paul Saint = Faust

В трагедията е разгледан паралела на общуването с дявола, който напуска Йесус от диалога им в пустинята и отива при Павел. Като се разглежда периода от живота на Савел преди срещата му с Христос в светлинно видение по пътя за Дамаск. Когато като ученик четях книгата ми се стори прекалено светска, интелектуална и мрачна, всъщност авторите са търсели точно този ефект за представяне на живота на Савел, бъдещият свети Павел, преди да стане християнин. Издразни ме най-много представянето на дявола и диалозите с него като някакво средство за образоване и поумняване, но наистина не запомних много. Всъщност точно това поумняване води до лудост, направо като професор Вучков :-)

Пиесата е създадена специално за децата на кралица Виктория и принц Алберт, които са ги готвели за семейства на континента, предимно в Германия, Белгия и Австрия и за това е наблегнато на немския превод, след сватбата се е предвиждало преместване на континента и преминаване в немска националност за тях и децата им. Това старателно подготвяне на бъдещето още преди раждането им има за цел да се прикрие най-тъмната тайна на предшественикът на кралица Виктория, кралят мореплавател William IV (William Henry; 21 August 1765 – 20 June 1837). Този човек е имал някакъв смесен англо-ирландски произход, на когото са приписали родство с крал Джордж, което е измислица. Избрали са човек издигнал се от прост матрос, но все пак образовал се станал капитан и търговец, а в последствие и командир във флота.

Името Johann Wolfgang von Goethe (28 August 1749 – 22 March 1832) е също код на фразата;

the poetry in german = Goethe

В написването на Фауст са участвали бащата на премиер-министъра Дизраели Isaac D"Israeli (11 May 1766 – 19 January 1848) и в немския превод се е проявил самият Силвестър, за когото споменах по-рано. Останалото немскоезично творчество с псевдонима Гьоте е дело на Силвестер, за който подозирам, че има и немски корени в произхода му.


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/29/Reformact1832cartoon.jpg


history, poetry,




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3646704
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив