Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2012 00:25 - Как се появи миенето на крака в църквите и защо папата демонстрира обърнат кръст
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1117 Коментари: 0 Гласове:
1



 

Как се появи миенето на крака в църквите и защо папата демонстрира обърнат кръст

Този обичай не е известно да се е практикувал масово преди войната, освен в някои по-малки общности и разбира се от самия римски понтифик. Дори твърденията на разни тинчевисти, че това се е правило от много отдавна са ми съмнителни. След войната практиката вече се разпростира като моден ритуал или легализъм вид плътска показност сред все по-увеличаващите се групи неспособни да наложат нормални взаимоотношения сред вярващите, но изискващи плътски прояви и жестове на безсмисленост. В текста се споменава за различни миенета на крака, най известното е това на Иесус и апостолите, този пасаж е неуместен по логически причини. Според описанието това трябва да е духовен символизъм, все пак това е белег за допълнително присаждане на пасажа от англичаните, за да се подиграят на авторитаризма в евангелието. Преди започване на свещен ритуал се предполага апостолите да са се умили старателно, за това такова второ миене е неуместно, още повече че самата вечеря е вече започнала, да се прекъсне ядене и общение за миене на крака е връхна форма на подигравка, способна да се роди само в граничещо до извратеност английско чувство на хумор. В павловите писма кракомиене не се споменава, освен в 1Тм.5:10, като тези пастирски писма са доста авторитарни, явно от друг автор, приписани на Павел. Като там миенето е символ на приемането на авторитета в домът си. В Лука 5 драматичното помазване на Иесусовите нозе е вече йезуитска анти юдейска алегория.

За нас най-интересен е ритуалът изпълняван от папата, с него като чели се демонстрира подражание за Христос и апостолите, но това е в същност ритуал измислен от англичаните. Папската институция е създадена на сегашното място в централна Италия от йезуитите французи от края на 18-ти век за политическо помирение с Австрия. Рим е бил ничията земя между източните и южни провинции в съюз с австрийците и региона Пиемонт - Тоскана - Лацио, съюзници на йезуитите. Англичаните са решили да участват като неутрални наблюдатели, а охраната на Рим е била от швейцарци, който все още са представени от гвардията. Именно англичани са решили да се подиграят с про френският понтифик, изисквайки миенето на крака.

За обърнатият кръст демонстриран от папата се смята, че е образ на кръста на Петър разпнат с главата надолу. Но това отново е подигравка, за повечето невярващи това изглежда като отхвърляне и унижение на кръста.


history,



Тагове:   history,   poetry,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3645828
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив