Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2012 19:57 - Каква Тайна донесе Тайната доктрина от Тайната градина
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 907 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Каква Тайна донесе Тайната доктрина от Тайната градина


Според разпространеният мит за написване на Тайната доктрина от мадам Блаватская тя е публикувана през 1888 в измислен английски теософски журнал не запазил се до днес. Конспирацията се разпознава по начина на писане, мадам никога не е била в Индия или Тибет, където според мита намерила текстовете в подземен манастир. Към края на живота си се е върнала в Русия или е заминала някъде в английската провинция и за това изчезва от полезрението, дори публикуваните няколко нейни фотоси с полковник Олкът са ментета. “Тя” споменава, че просто събрала “цветя” от изтока и ги вързала с една връв, висша форма на скромност, но именно Рерих има стихосбирка с име “Цветя Мории” и той е обикалял в Азия. Истинският автор на този основен окултен труд е сънародникът и Рерих, съпругата му, някой от многото му роднини и някой друг американски учители от неговото обкръжение по времето на първата световна. Елена е и името на жената на Рерих, Блаватская е била известна в Англия с някои окултни практики, срещала се е с полковник Олкът, движела се е във висшето общество въпреки че е била чалната. Най-вече американците и руснаците седящи зад конспирацията са искали по-авторитетна среда за зараждане на измамата им, викторианска Англия, а не вътрешността на САЩ по време на войната. Дори самото име е вдъхновено от новелата за деца The Secret Garden is a novel by Frances Hodgson Burnett, в която се отправя остра критика към медицината, каквато теософите насочват и към религията. Това са причините именно нейното име да е ползвано за авторство. По надолу публикувам и имената на лидерите на теософията. Не само Блаватская, но и Olcott , Judge, Besant са само фигури и символи, организатори и хора с контакти, но не и идеолози, каквито търся за зараждането на измамата. Техният труд не е маловажен, но той е второстепенен и касае не възникването, а разпространението на заблудата.

Надолу са съвсем накратко заслугите на всеки от щурмфюрерите на теософията, това съвсем не е пълният списък на авторите на идеи, повечето от които са били англичани и няколко американеца, но те са били просто еретици.

Colonel Henry Steel Olcott (August 2, 1832 – February 17, 1907) - Измислил е понятията Будизъм и Теософия, като преподавател и учен има множество контакти по света за обединението на лъжеучението, което му е главната заслуга.

Annie Besant ( nйe Wood, 1 October 1847 – 20 September 1933) - Също само лидер и организатор, приписваните и книги са издавани към кая на живота и явно са дело на австралийския и английския отдел на сектата.

William Quan Judge (April 13, 1851 – March 21, 1896) - Лидер на калифорнийският отдел на теософията, измисли е терминът Карма, писанията са му незначителни.

James Ingall Wedgwood (24 March 1883 - 1951) was the first Presiding Bishop of the Liberal Catholic Church. - Той е връзката между международната теософия и старите британски еретици - интелектуалци.

Dr. George Sidney Arundale (1 December 1878 in Surrey, England — 12 August 1945 in Adyar, India). Потомък на оксфордски учен, личното протеже на Leadbeater.

Еле́на Петро́вна Блава́тская (англ: Helena Blavatsky, урождённая Ган, нем. von Hahn; 31 июля (12 августа) 1831, Екатеринослав, Российская империя — 26 апреля (8 мая) 1891, Лондон).

Обърнете внимание на тази снимка, как е напъхано лицето и от друга снимка с Олкът, на фона на бяла дреха, едвам я намерих. Дори присъствието на единствена жена на чисто мъжко събрание е било много неуместно в миналото.

http://www.flickr.com/photos/13072046@N08/2536589204/in/photostream/


Следват вече основните автори и идеолози.

Никола́й Константи́нович Ре́рих (27 сентября (9 октября) 1874, Санкт-Петербург — 13 декабря 1947, Кулу, Химачал-Прадеш, Индия). - Освен че участвал в написването на тайната доктрина е и измислил и терминът Йога в неговата публикация, Agni Yoga заедно със съпругата си..

Елйна Ивбновна Рйрих (урождённая Шапошникова) (31 января (12 февраля) 1879, Санкт-Петербург — 5 октября 1955, Калимпонг, Индия).

Charles Webster Leadbeater (16 February 1854 – 1 March 1934) - Първият англичанин с най-голям принос в теософията в публикациите си, измисля популярни днес термини Kundalini, Nirvana. Единственият усмихнат на снимка теософ окултист, започнал като писател минал през ереси и стигнал до теософията. Типично британски оригинален стил на писане, развил митовете за атлантис и пръв инициирал намирането на гениални деца, подигравка със способностите на неговото оксфордско протеже Arundale. Други негови изобретения ще се разглеждат допълнително. Той е откривателят на понятието “християнско кредо”, в последствие приписвано и на древни апостолски авторитети. Заслугите му са не по малки от тези на цялата фамилия Рерих той е и най-тайната загадка на теософията и ще се проучва специално.

Alice Ann Bailey (June 16, 1880 – December 15, 1949), Изключително продуктивен идеолог-заблудител. Дала е много идеи и дори е въвела понятия от типа Esoteric, Reincarnation, New World Order. Дори понятието New Age да е известно от псевдонимът на Улиам Блаке и списание от началото на 20-ти век, именно Бейли формира понятието като самостоятелно учение.

Този списък с автори е действително кратък и непълен, но множеството еретици от религиозни, научни и учителски среди предимно в Англия от 19-ти век не би трябвало да бъдат свързан с теософията като учение, техните заблуди са масово възприети от лъжеучението в последствие, когато са независимо популяризирани.

history,



Тагове:   history,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3651118
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив