Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2012 23:10 - Новата история на стария православен календар
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1192 Коментари: 0 Гласове:
1



 

Новата история на стария православен календар


Вчера попаднах, надявам се не случайно на това драматично видео, коментиранo в постинг на поетеса.

http://videniaislovo.blog.bg/izkustvo/2012/06/25/nivata-na-monasite-film-za-istinskite-viarvashti.972432

Екзалтацията на поетеси от монаси е въпрос, който няма да засягам, но се оказва, но ще разгледам дейността на този архимандрит. Освен връзки с мафиотите от “пресветата” пералня, оп . . . Атонска гора, той има поръчението чрез старият календар да сее интриги и постила за кариера на послушниците една заблуда тръгнала от един английски майтап. Ето и кратко описание на мнението на този архимандрит.

http://gradski.org/archives/1299

Дали е просто невежа и изкуфял старец или подмолен интригант не мога точно да преценя, а и не ме интересува много. Ще дам разяснение по този исторически въпрос.


Така нареченият “старостилен календар” има доста нова история. Измислен и разпространен е из източните европейски страни около средата на 19-ти век, изцяло с антикатолическа цел от нонконформист или дисцентинг английски и американски мисионери. Като целта е проста, забиване на клин в колелата на настъпващата католическа инвазия на восток.

Истината по въпроса на календара е следната, както съм споменавал и преди. Събитията споменати в текста на писанията са изцяло случили се на друга планета, с 360 дневно годишно обикаляне и разпятието е било на 11-тата неделя от началото на годината или третата неделя от третия месец според сегашните календари. Старостилният календар известен само на старостилните от православните земи е дело именно на антикатолическата пропаганда. Интересното е, че изчисленията, за които се говори, че са правени от Гаус, са явно дело на самият Силвестър и обкръжението му. Дори не мисля да ги търся тези сметки, само натъкмяване на числа върху политическа основа не е интересно да се разглежда..

Именно аз съм откривателя на смисълът на сегашната продължителност на годината и лунният цикъл, не са свързани с разпятието, а с други по-второстепенни събития. Въпреки директната заблуда все пак мисля, че трябва да простя това на Силвестър и даже да му се отблагодаря. Няма никакъв друг по-добър начин да се изобличи нехристиянският произход на авторитарната философия и богословие, с една такава подигравка или както се ползва разговорният жаргон, “ай гризни тв’а дръвце бате!”

history, math,



Тагове:   math,   history,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3646056
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив