Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2012 22:18 - Кога започват реалните астрономически открития
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 922 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.07.2012 16:59


Кога започват реалните астрономически открития


Според популярният мит за Галилео Галилей първите открития на обекти от слънчевата система започва още от далечната 1610 с направата на първите телескопи. През телескоп с изпъкнали лещи може да се видят само спътниците на Юпитер, пръстените на Сатурн и големият му спътник Титан, за другите по-далечни планети и по-малки спътници е необходим огледален. Не е ясно кога такива телескопи са започнати да се правят и ползват, за това всички имена на откриватели като измислените на Галилей, Нютон, Хюйгенс и др. трябва да се пренебрегнат. Хора от много места са наблюдавали тези обекти и кой точно е бил първият не е ясно, за това откриването им е нереалистично признато на определени личности по политически причини от средата на 19-ти век.

Реални астрономически открития трябва да се признаят едва с изработването на огледалните телескопи, с които вече може да се видят и Уран, Нептун, Церера и по-малките сателити. Понеже и самият Нютон е изобретение на 19-ти век, то значи и неговият прочут огледален телескоп е също рожба на това време. Така дори известният Хершел и неговите големи телескопи, с които е забелязан Уран трябва да се извадят от времето на крал Джордж 3 и отместят към времето на кралица Виктория. Първата следа, изчисленията в колебанията на орбитите на Уран и Нептун ни дават и имената на хората действително взели участие в първите истински открития.

Планетите и спътниците Церера, малките сателити на Сатурн, Уран и спътници без Миранда, Непрун и Тритон, са открити от кръгът около вече често споменаваният Джеймс Джоузеф Силвестер, Артър Кайли и разбира се прототипа на биографията на Нютон, Лорд Келвин. Това математическо трио е направило всичките тези наблюдения не по-рано от 50-те години на 19-ти век, споменатата дата за откриване на Нептун, 1846-та година е, за да се свърже астрономията с Келвин. Уилям Томпсън постъпва в Петрхаус през 1845. Едва по-късно се свързва с Кайли и от там със Силвестер и всичките тези открития са направени в самата среда векът. Томсън е направен Лорд и отрупан с всички възможни награди на кралството и науката главно заради тези астрономически постижения. Поради някакви причини на негово име са отсъдени всички тези астрономически заслуги, приписани по политически причини и на континентални авторитети. Трудно забележими обекти като Умбриел и Ариел открити от Ласел са поставени за 1851 година като това е началото на започването изследването на Слънчевата система. Този търговец вероятно е бил запознат със Силвестер, докато той е бил в Ливърпул, с чиято помощ са направени огледалните телескопи. Като ролята на Ласел е била явно главно във финансирането. Самите имена на спътниците на Уран са от творби на Шекспир и Поуп, като така се доказва връзката на Силвестер както с откритията, така и с творчеството на Поуп и Шекспир.

Следващото наистина голямо откритие Плутон, чието случайно намиране сигурно има някаква интрига и конспирация, ще се разгледа по късно.

Линк с популярната линия на открития.

http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_discovery_of_Solar_System_planets_and_their_moons

history,



Тагове:   science,   history,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3650271
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив