Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2012 13:32 - Думата Мория в Библията, теософията и средната земя
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1501 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Думата Мория в Библията, теософията и средната земя


Днес четох скорошен постинг за учителят Мория явил се на Николай Райнов.

http://www.otizvora.com/2012/07/4653/

Четох е силно казано, прегледах го, защото знам какво представляват подобни постинги, реклама за някаква нова измислена активност. Намерили някакво видео на Богомил Райнов, в което се отваря някакъв сандък, доста голям и приличащ на тези, в които в миналото хората са си държали дрипите. И се показа как от него се вадят някакви купчини листа, които изглеждаха странно бели, за да са преседели десетки години. Хартията в миналото не е била толкова бяла, започнали са да я избелват химически през 70-те. Не е сигурно дали тези листа не са сменени с някакви други вещи в истинското видео.

Името Мория идва от Библията, първото му споменаване е в 2 Летописи.

et coepit Salomon aedificare domum Domini in Hierusalem in monte Moria qui demonstratus fuerat David patri eius in loco quem paraverat David in area Ornan Iebusei (2Chr 3:1).

Където се споменава за започналият строеж на Храма на хълма Мория в Йерусалим. Първото нещо, което се разбира от пасажа е, че в града има и други хълмове, на които не е ясно какво има. В по-късните пасажи на английски и измисленият гръцки тази дума е залепена и в Бт.22:2, където в оригинала е само хълмът от видението, няма име. На края е залепено и едно “h”, така при прочитане на обратно се получава hair om.

Следващото място, където се споменава за думата “мориа” извън Библията е в писанията на Рерих и Блаватская, за която изясних, че е име на жена ползвано като псевдоним от съпругата на Рерих, другото Ленче на теософията. Под това име на учител, който и се е явявал на сън в Индия е съкращение на фразата на руски “Мой Рерих иииаа. . .”. Съжалявам за гнусната асоциация, но това е смисълът на името в теософията. Учителят Мория е мъжкият орган на Рерих. Планината е начин да се изразяват мръснишки фрази в не само в Русия, и да се подиграват с вярващите.

Същото име се ползва и от Толкин в средната земя, като съвпадението с това в Библията и теософията е непредвидено. Планината Мория е име образувано от израза за автор и заглавие, Томас Мор “Утопия”.

Bible, poetry,



Тагове:   poetry,   bible,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3648758
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив