Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2012 00:44 - Първи открит неевропейски християнски автор, T. S. Eliot и Кръстникът на латинската версия
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 818 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 13.07.2012 20:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Първи открит неевропейски християнски автор, T. S. Eliot и Кръстникът на латинската версия


След постинга за нобеловите лауреати по литература се вижда силно концентриране на християнска литературна дейност на острова, континенталната и дори американска качествена литература с християнско съдържание е рядкост. На френски и испански няма нищо смислено написано от вярващи, на италиански е само от жената от Сардиния, а на немски дори най-значимите литературни творби са дело на англичанин. Все пак преди малко намерих цветнокож американски пастор, без образование, автор на прекрасни химни, написал едни от най-стойностните методистки шедьоври. Няма да ги коментирам само ще дам линк, за да може всеки с интереси по въпроса да оцени самостоятелно поезията му. С това за сега май се изчерпва африканската литературна дейност за вярата.

http://www.hymnary.org/person/Tindley_CA

Tindley, Charles Albert, 1851-1933


- - -


Допълнение за думата “sex” и откриване конспирация с T. S. Eliot.


Преди малко намери интересен автор, Timothy Shay (T.S.) Arthur (June 6, 1809 – March 6, 1885) на фиидъра за дигитализирани християнски книги, в чиито книги се среща думата “sex” за пол. Авторът публикувал изключително в локални издания, не оцелели след смъртта му, но се запазили и популяризирали през следващото столетие. Като се погледне по-внимателно името му, се намира голяма връзка с друг американски автор от по-късна епоха, Thomas Stearns Eliot OM (September 26, 1888 – January 4, 1965). Известен също с инициалите Т. S., а името Arthur означава автор. Това е указание за реалният писател зад псевдонимът. Янкито Елиът явно се е почувствал не много добре при загубата на американският си произход в Оксфорд и е създал свой минал американски авторски прототип. Освен смяна на националност, Елиът сменя и църквата като се кръщава като англикан, оставяйки баптисткото си кръщение в Америка. Последната промяна, която явно му е тежала е изоставянето на простонародният и разговорен стил, за сметка на академичният английски език в Оксфорд.

Ето защо създава литературно проповеднически прототип, на всичко, което се е наложило да остави в Америка, църква, националност и стилова простота. Надявам се скоро да изскочат и други конспирации с това име, контактите му са от съществено значение в интелектуалните среди и политиката.


- - -


Ето и голяма Библейска конспирация


Авторът Jerome Klapka Jerome (2 May 1859 – 14 June 1927) е станал кръстник на прочутият доайен, Библейски съставител и преводач на старите латински текстове, известен с официално име.

Saint Jerome (c. 347 – 30 September 420; (also Hierom or Jerom) (Latin: Eusebius Sophronius Hieronymus; Ancient Greek: Εὐσέβιος Σωφρόνιος Ἱερώνυμος)

Сблъскваме се отново с екстремна проява на английски хумор. Джером Джером е син на неконформистки пастор от Девън, когато е малък заминават за Лондон заради пари, но се разоряват при включване в рисков бизнес. След неуспешна актьорска дейност и ставайки редактор на периодични издания, Джером започва да описва първо неуспешната си актьорска дейност, но става известен със сборникът разкази  IIdle Thoughts of an Idle Fellow (1886). Върхът на известността му е в Three Men in a Boat (To Say Nothing of the Dog) (1889). Заглавия, които само силно извратен ум може да свърже с Библията, но и такива са се намерили в началото ан 20-ти век на острова. Автора не претендира за теология и проповед, писанията му са хумористични разкази на реални събития, но няма либерална пропаганда и неуместни простотии. ДКД има странен брак, жени се за омъжена жена веднага след разводът и, но живее нормален семеен живот, а едва ли като актьор да е бил козел като днешните си колеги, все пак младостта му е била в средата на 19-ти век. Дори връзките му с агресивните националсоциалисти за времето си са само служебни, а включването му във войната на стари години е трогателно. Все пак в Diary of a Pilgrimage (and Six Essays) (1891) се намира явна християнска изява и дори директно проповядване, което е дало идеята на присмиващите се безбожници е с власт да кръстят на негово име съставител и редактор на Библията.



poetry,



Тагове:   history,   poetry,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3634344
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив