Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2012 16:13 - Интелектуалната трагедията на вярващият в творчеството на Бердяев
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2738 Коментари: 4 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Интелектуалната трагедията на вярващият в творчеството на Бердяев


Никола́й Алекса́ндрович Бердя́ев ( [18] марта 1874, Киев — 23 марта 1948, Кламар).


Преди малко попаднах на една статия с дразнещо заглавие и я изкоментирах агресивно, поради явният интелектуален напън на автора да намери социално християнско изясняване на въпроса за оксиморона християнски антисемитизъм. Това е все една да обясняваш белотата на черният цвят, прочетох и други неща от този автор и бях учуден. От богословските му писания виждам, че наистина е вярващ и чак прилича на калвинист. Все пак намирам няколко проблема не само тук, но и в цялото му творчество, посочват се неверни и измислени исторически факти. Този човек е символ на интелектуалната трагедия на вярващият, опитвайки се да се направи на умен и образован, вероятно за достигане по-интелектуалните среди от читатели, пропуска реалната история и истинският проблем на съвременното общество, личностната деградация, довела до социална такава и съпътстващите проблеми. Бердяев посочва в разсъжденията си множество исторически факти, който са измислени, ползвайки ги като средство за някакво социално и морално поучение. За к’ъв дявол му хрумна да повярва, че Майкъл Фарадей е евреин ! Естествено, че не е, а шотландец презвитерианин. А философиите на Айнщайн са толкова плоски и тъпи смешки, че освен да ги сравним със “протоколите” от които той се гнуси дори при споменаването им, по-друг начин не можем да ги опишем. За Лутър нещата са още по-жалки, такъв човек не е съществувал реално и дори ако се е поразровил в издаването му би трябвало да усети, че публикуването му най-напред в Англия е силно подозрително и така нататък. Но умен Ники вярва в пълната достоверност на антисемитските измислици писани по негово време и с надпис Лутър на тях, е чак такава простотия е недопустима за образован вярващ. Как да не се разплача виртуално за такива провали от наистина способен украинец. Само за да изглежда малко по-умен той възхвалява върховната глупост на 20-ти век, теория на “относителността”, която напълно заслужава да се прекръсти на теория на безсмислеността. Всъщност с въпросът така наречените народи Еврей или юдеи, трябва веднъж за винаги да се намери окончателно решение, това са наследници на различни групи от 19-ти век влезли в някакъв конфликт с официалните църкви и обявени с презрение от противниците си за евреи. Произходът им няма нищо общо с народ и още по-малко с Библията, просто жертви на политически интриги, потомците им сега се възползват от силата на групата да парадира пред властта.

Но да не с е увличам прекалено, на руската част на уикетпедията се намират линкове с негови книги. Добри и чудесни просветление са омесени с идиотските лъжи на новата епоха. Но нищо все пак не всеки може да е bogoizbrania :-)


http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%B4%D1%8F%D0%B5%D0%B2,_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B9_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87

- - -



Тагове:   bible,


Гласувай:
1



1. raders - Знаеш ли, почти го прочетох това. Не ...
01.08.2012 17:03
Знаеш ли, почти го прочетох това. Не го познавам човека, за когото говориш. Но да твърдиш, че теорията на относителността е грешна и да си мислиш, че си по-умен от него е твърде смело начинание. Защото теорията на относителността се базира на изчисления. Всяка формула е изведена математически точно и е вярна. Сега няма да ги изреждам всички, но примерно тази Е=MC на квадрат е фундамента на теорията. Отхвърли я, ако можеш! Математиката си е математика и няма нищо общо нито с евреите, нито с християните. Драги приятелю, не е хубаво да си го мериш с магарето.
цитирай
2. raders - Скорост на светлината, най свет...
01.08.2012 21:36
Скорост на светлината, най светлинната заблуда някога измисляна, светлината няма скорост и всики твърдения за меренето и са лъжи.

:))))) Всъщност, да се измери скоростта на светлината е фасулски просто. Примерно изпраща се светлинен лъч или радиовълна /скоростта е еднаква/ до луната и се улавя отразената. Тя пристига обратно след малко повече от две секунди. Радиовълната, изпратена до Марс се улавя от някоя сонда на Марс и в зависимост от разстоянието, се връща обратно след определено време. Знае се разстоянието, знае се времето и се изчислява скоростта. Това са толкова елементарни неща, че се знаят и от второкласниците. Но не и от дървените глави.
цитирай
3. raders - Светлината от слънцето пристига ...
01.08.2012 21:51
Светлината от слънцето пристига след 8 минути. Светлината от най-близката звезда Алфа Кентавър пристига след 4 години. Светлината от Орион пристига след две хиляди години; тоест, ако някой наблюдател от Орион гледа към земята /и има достатъчно добро зрение :)))/ ще види не Нюйорк и Токио, а древния Рим и Нерон с китарата на Палатинския хълм. Светлината от Андромеда пристига след два милиона години, тоест ние виждаме Андромеда такава, каквато е била преди 2 милиона години, а не това в момента. Светлината на най-далечния познат квазар пристига до тук за 12 милиарда години. И т.н... Приятелю, не е виновен Айнщайн, че четеш само библията и вярваш на изкуфели старци. Ами твоя си работа.
цитирай
4. raders - естественно няма важното за всеки ...
02.08.2012 19:40
bogoizbrania написа:
естественно няма важното за всеки трол е не каква глупост се пише а колко много се вярва в нея, е вие наистина печелите, троловете са непобедими в глупостта си.


Напротив, доказателства има, защото учените разполагат с необходимата апаратура и там се вижда всичко. Освен това съществуват науки, като математика, физика, астрономия, които разглеждат тъкмо тези неща. Освен това всяка теория се проверява безброй пъти по всевъзможни начини от хора, които имат нещо в главите си и чак тогава се публикува. Но да се твърди през 21 век, че светлината няма скорост е толкова инфантилно, че дори господин Торквемада би се учудил. Вероятно е глупаво и от моя страна, че съм седнал да споря с човек, чието мислене е на равнището на средновековните свещенослужители.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3645961
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив