Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2012 23:20 - За наркоманската поезия, нейното отражение в историята на Азия и най-вече на понятието Мъртво море
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 818 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.08.2012 13:19


За наркоманската поезия, нейното отражение в историята на Азия и най-вече на понятието Мъртво море


Поемата Кубла Хан, цитат, “Kubla Khan is a poem written by Samuel Taylor Coleridge, completed in 1797 and published in 1816”. Е написана след някаква серия от опиумни интервенции, по време на преодоляване на абстиненцията. Именно от тази поема написана малко по-късно от посочената дата идват понятия като “Ксанаду” и “Хановет”, измислени владетели държавници в Азия, че дори и по нашите земи. Още по-интересно е понятието “Мъртво море”, поставено в последствие на солено езеро на известно място в близкият Изток некоректно свързвано с Библията. От поемата не става ясно за какво точно се пише, освен да се възхвалява неориентираната фантазия стимулирана от опиум и мъката от възстановяването, друг смисъл не намирам. Намират се две интересни думи въведени в поемата и получили разпространение сред историята и мистиката, Xanadu и Kubla Khan. Смисълт им е директно свързан с процеса на опияняването, първоначална ненормална еуфория, кодирана с думата in sane = xana-du и неизбежна агония от абстиненцията в последствие Kubla Khan = put blame on then. Като думите са и връзка със преживяванията на автора в региона Exmoor и уникалната селска черква в гората, Culbone Church. Която е удивителна с това че дори и днес няма път до там, но все още се провеждат богослужения.

in sane = xana-du

Kubla Khan = puТ blame on Тhen

Интересни са и понятията не намерили популярност днес, но съшо представляващи част от поемата. едното е свещенната река Алф, другото е книгата на пурчас.

In Xanadu did Kubla Khan

A stately pleasure-dome decree :

Where Alph, the sacred river, ran

Through caverns measureless to man

Down to a sunless sea. (lines 1–5)


Alph = All phases

Автора прави типичните за романтизма връзки на личното здравословно състояние със мястото което се намира. Постъпка която може да се окачестви като форма на самовлюбена откаченост. Реката преминаваща през недостижими за човека тунели е образ на преживяването на серийното дрогиране, когато усещанията са като потъване в тъмнина на няколко пъти. Другото понятие е книгата на Purchas, прости така е наречена някоя църковна книга или Библията.

book of Purchas = Preachers

history, poetry,


Тагове:   history,   poetry,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3649367
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив