Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2012 17:07 - Две литературни викториански конспирации
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 827 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Две литературни викториански конспирации


Двете имена на писател и главният му герой

Jonathan Swift (30 November 1667 – 19 October 1745)

Lemuel Gulliver

Са псевдоними свързани с популярни автори от 19-ти век.

William Wilkie Collins (8 January 1824 – 23 September 1889)

Oliver Twist

Преобразуването става по следният начин.

Gulliver = Gall + Liver, Collins = Loins, Collins = Gulliver

Twist = Swift, “F” се превръща в “Т”, разместват се буквите и получаваме Туист - Суифт.

Има и други връзки между авторът Колинс и псевдонимът Суифт, името Колинс е от ирландски произход, подобно на “авторът” Суифт. Библейското име Джонатан идва от приятелят на Давид, синът на Саул, а е известно, че като автори Дикенс, автора на Оливър Туист и Колинс са били много близки.


- - -

Драматизиране и поетизиране на кримска война


От трите най-измислени войни на 19-ти век номер едно е на наполеоновите войни извън крайграничните региони на Франция, Номер две е гражданската война в САЩ, а номер 3 е за кримската война, която е най литературната. За първите две линковете са по-долу.

Кримската война е директна литературна спекулация започната от Лорд Тенисът с неговите прочути поеми. The Charge of the Light Brigade е наистина феноменална като въздействие, но в реалността, освен обстрел от крайбрежието от Британският флот и почетно присъствие от френски кораби, други бойни действия на сушата не е имало. Наскоро имаше в нета снимки на британски войници по време на “кримската война”, които са правени в близкият изток, далече от границите на Русия. Самото понятие за военна единица Brigade е френско и по времето на кримската война не е имало такова наименование в британската армия, която и без друго е имала само символично представяне. До 20-ти век всичката английска армия е била почти само от флота, което се отнася и за Индия, където армията всъщност е била просто полиция.


http://bogoizbrania.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/11/04/voina-mir-i-literatura-ili-kak-pisatel-pacifist-izmisli-nai-.846629


http://bogoizbrania.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/08/15/korekciia-na-zabludite-otnostno-grajdanskata-voina-v-sasht.988718


Истинските кървави и безсмислени войни започват с първата световна, до преди това войната е била почетно занимание за джентълмени служещи на краля.


history,




Тагове:   history,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3634065
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив