Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2012 14:37 - Политически интриги с история на църквата - The Waldensian Church History
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 881 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.08.2012 17:21


Политически интриги с история на църквата - The Waldensian Church History


Мита за валдензите е измислен от Дарби и обкръжение както намерих от този постинг. Самото име Waldensian произлиза от измисления персонаж Waldo, швейцарският кантона Vaud дава думата vaudois, двете понятия неоснователно са приравнени в последствие.

http://bogoizbrania.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/07/31/koi-otkri-molivyt-imeto-pencil-i-legendite-za-valdenzi-i-alb.984477

Тогава разгледах името или псевдонимът Faber от линка с промоции за валдензите на Логос.

http://www.logos.com/product/18392/the-waldensian-church-history-collection

Най от долу попаднах на интересно женско име.

Charlotte Elizabeth Tonna (October 1, 1790 – July 12, 1846)

Това е псевдоним на съпругата на Данте “Алигиери” или Dante Gabriel Rossetti (12 May 1828 – 9 April 1882).

Elizabeth Eleanor Siddal (25 July 1829 – 11 February 1862)

Името Charlotte е указание за името на баща и Чарлз Charles. Това е и името на улицата, където са живели докато е била дете с родителите си. Името Tonna е по интересно, това е преработка на името Antonio = Tonna. Взето е от псевдонима на Antonio Pucci (c. 1310 – 1388). Този измислен поет е писал някакво описание на Данте, тоест съпругът и има някаква поема за бретонските рицари. Участието на кланът Розети в антикатолическата пропаганда на континента е съвпаднала с усилията на Дарби и компания баптисти за евангелизиране на континентална Европа чрез дискредитиране на католическата църква. Намерили за неочаквани съюзници сред привържениците на създаването на светска Италия, като основна пречка се е смятало католическата съпротива на тоталитаризма. Така кланът Розети и баптистите на Дарби се оказали от едната страна на барикадата поне на континента.

Следват разкриване на смисълът на другите псевдоними според реда на публикуване в Логос, постинга за Фабер е преписан най-отдолу, като част от историята на мита.


- - -

Jane Louisa Willyams (1786–1878)

Giovanni Luzzi (Tschlin, 8 marzo 1856 – Poschiavo, 25 gennaio 1948)

Първото посочено заглавие е на преводача на Библията на италиански, зад това име се крият и следващите имена на англичани сързани със измислянето на мита за “валдензите”.

Giovanni Luzzi (Tschlin, 8 marzo 1856 – Poschiavo, 25 gennaio 1948)

Jane Louisa Willyams (1786–1878)

GILLY, WILLIAM STEPHEN (1789–1855)

Като взелмайки впредвид произхода на Лузи явно той заедно с ортаци англичани е в основата на идеята за създаване измислена история на реално независими църкви в региона ан Алпите.

Съвсем очевидно съвпадение на буквите, GILLY = Giovanni Luzzi = Jane Louisa. На Джовани не му стига това, но и измисля псевдонима Vigilantius, за сега не са съвсем ясни връзките му с ангийските интелектуални кръгове. Англичанин от 19-ти век не би си приписал женско име за псевдоним. Под името GILLY съществуват няколко публикации на тема валдензи, но от Логос по неясни причини не са ги включили.


- - -

Alexander W. Mitchell

Третата публикация в списъкът на Логос е за американец и то най-мистериозният псевдоним. За Alexander W. Mitchell, почти нищо не се намери освен книгата за историята на валдензите. Явно това име е производно на някого от потомците на Archibald Alexander (April 17, 1772 – October 22, 1851).

Неговата съпруга е дъщеря на James Waddel or Waddell, от където идва “W” по средата на псевдонима, а Митчел е преработка за Арчибалд.


- - -

James Aitken Wylie (1808–1890)

Четвъртото заглавие е вече от автор с истинско име и реално време на публикуване, създаването на държавата Италия. Самата идея за експалоатиране на мита за независимите общности в алпите е или негова или на Дарби. Това е инересн автор, продуктивен и с голямо поле на действие. Вероятно пръво е неговото тълкувание, че папата е антихриста, в последствие Силвестър пресъздава образът на Лутер, чрез който антипапските критики се разпространяват в по-популярни форми. Главните му заслуги са в измисляне на история на църквата в Холандия и Германия.


- - -

William Jones (1762–1846)

Следващото име е вече на явен псевдоним William Jones (1762–1846), срещано и за други хора свързани с Уелс. На другите са приписани математически и филологически заслуги, които са всъщност дело на Силвестър, именно той е предложил числото символа “пи” за прочутото число. Точният източник на псевдонима и автор не е ясен и не е от значение, дело на някой 20-ти век. Няма други публикации по-рано и както на всички други автори никакви документални източници на историята му.


- - -

Jean-Paul Perrin

Преглеждайки историята на Peter Waldo, от уикедпедията http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Waldo#cite_ref-4

намираме, че Perrin и предният автор William Jones са просто имитатори на по-предният реален човек Wylie. Понякога не мога да не благодаря на този сайт, въпреки антихристката пропаганда. Самото име Waldo е шифър за Wylie all does it.


- - -

Alexis Muston (1810–1888)

Когато отворим тази страница.

http://www.worldcat.org/title/alexis-muston/oclc/458396481&referer=brief_results

Се вижда нещо интересно (Publisher Grenoble : H. Falque et F. Perrin, 1901). Съвпадението е не случайно с горният псевдоним Perrin. А като кликнем и на линка с кратката биография на автора намираме множество съвпадения между Aristide Albert и Alexis Muston, достатъчни дани за намиране хората стоящи зад последните два псевдонима.


- - -

Antoine Monastier (1774–1852)

Вече имаме и швейцарска свръзка и фалшив издател. The Religious Tract Society не издава такива политизирани и научни издания, а по-обикновенни и изключително библейски материали. Зад този псевдонима се крие някой ентусиаст на заплата към окултни кръгове от 20-ти век.


- - -

Peter Allix (1641–1717)

Такъв голям обем от толкова разностранни въпроси свързани със евреи и източни жители е писан от вече често споменавания Asher Zvi Hirsch Ginsberg (18 August 1856 - 2 January 1927). Публикуванията не самоз а Валдензите смятам е станало с помощта на обкръжение и вероятно след смъртта му, намирам код заложен между годините на смъртта на двамата.


- - -

George Stanley Faber (1773–1854)

За този псевдоним е споменато в по-стра пост, преписан по-долу.


- - -

Jean Rodolphe Peyran (1752–1823)

Това беше най-загадъчният автор и издание, защото е съвсем съвременно, но поне гробът с това име е реален и текста е изваден от него и от фантазията на някой писател жив и в момента. На линка се вижда цялата книга, като и споменати по-ранни издания за валдензи, дали насоки за съставянето на текста. Интересни са и няколкото корекции на име, омаловажени грешки са белези на пресилване на фалшификацията. Авторът е все пак италианец пишещ на френски.

http://www.hailandfire.com/library_books_Peyran(Jean)_HistDefenceWaldenses-Vaudois_1826.html


- - -

Charlotte Elizabeth Tonna, (1790–1846)

За госпожата е описана конспирация по-горе.


- - -

Кой откри моливът, името Pencil и легендите за валдензи и албигойци


Днес отново прегледах една стара реклама на Логос на линка за исторически материали и си зададох следният въпрос. Защо ли има толкова засилено английско присъствие в тази силно локализирана история и то от кабинетни учени в Оксфорд?


http://www.logos.com/product/18392/the-waldensian-church-history-collection?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Преглеждайки имената попаднах на едно интересно.

George Stanley Faber (25 October 1773 – 27 January 1854)

Някакъв кабинетен плъх близък с дисидента или неконформиста.

John Nelson Darby (18 November 1800 – 29 April 1882)

Името Фабер и приятелството му с прочутият Дарби известен с интригите си във Франция няма как да бъдат пропуснати. Faber е очевидно авторски псевдоним, зад когото се крият няколко лица, един от които е великият Силвестер, познава се по окончанието. Всички последвали писания за някаква “история” на независими църкви в южна Франция са литературен труд, който по ирония не е съвсем лъжлив, защото централизираната римска църква на континента се съзава едва в края на 18-ти век. Псевдонимът Faber идва от английската дума Father, като буквата “d” е за Darby.

Интересните неща не всършват с това, прегледах дали има връзка за думата Faber с изобретяването на молива. Името е в една от все още реномираните марки за моливи. Според митовете думата за Pencil идва от латинската дума за опашка, но всъщност това е думата, от която произлиза думата за писалка Pen. Моливът не е малка опашка на писалката както се твърди, а указва изобретателят си. Pencil е сглобен от фразата Pen of Silvester, като буквата “s” е заменета с “” защото на испански Pensil значи обесване. А първата марка със серийно произвеждани моливи носи името на един от известните откриватели, който пък се е подвизавал и като мисионер-теолог с псевдоним от първите си имена, изписани на обратно.

A. W. Faber =

Arthur William Savage (13 May 1857 - 22 Septe  1938)

William Arthur                 (3 Feb. 1819 - 21 March 1901)

- - -

Допълнителни имена и заглавия невключени във списъкът на Логос.От сайта на HAIL & FIRE.

http://www.hailandfire.com/library_books_Peyran(Jean)_HistDefenceWaldenses-Vaudois_1826.html


Henry Fliedner измислен псевдоним от съвсем наскоро.

http://garrattpublishing.com.au/index.php/product/9780982804308-the-martyrdom-of-a-people-or-the-vaudois-of-piedmont-and-their-history-henry-fliedner

Emilio Comba (1839–1904) реален проповедник и син теолог валдензианeц създал цял институт от мита.

Reverend John Napper Worsfold вероятно реален лондонски пастор , на когото са залепени исторически измислици от по-ново време.

- - -

history, poetry,



Тагове:   history,   poetry,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3633525
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив