Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2012 00:37 - Дефиниция от Библията за понятието грях и грешник
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2287 Коментари: 7 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Дефиниция от Библията за понятието грях и грешник


За определяне на какво е грешно и какво не, в текста се споменава на няколко места и има множество обяснения и тълкувания. В Новият Завет все пак няма специално място за обясняване кой трябва да се смята за грещник и кой не. На няколко места в текста срещаме специалната категория хора бирници и грешници. Ако има група или категория наричана грешници то това предполага да има и такава на безгрешници и следва да има сериозно обяснение кой какъв е, защо е част от тази група и всякакви подробности. Както бях намерил понятието Бирник не значи данъчен инспектор, а човек който се е отделил доброволно и самостоятелно от общността или църквата. Главната причина за такава постъпка е несъгласие с политиката в църквата, като такъв човек не става част от друга църква, а живее самостоятелно дори и без семейство, “бирници” са само мъжете. Смята се, че главната причина за разделянето е гордост или обида от нещо. Докато грешникът е някой, принудително отстранен от църквата, за по-дребни престъпления или поради антисоциалност. Ето защо има причтча за надменният бирник отхвълен пради презренето си към нещастният грешник, след като не е част от църквата, да не се прави на по-важен, това е поуката.

Главният извод е, грях и грешник като понятия не са никак “духовни” или философски, а изцяло социални и църковни според Библията.


По-долу съсавих специален списък на 21-та понятия за вярата.


 

Основни понятия на вярата, християнско тълкуване


Вяра.

Света троица, човек, авторитети, истина, библия.

Закон и религия, култура и християнство, църква и общност, семейство, пари и работа.

Спасение и вечен живот, грях, ад и наказание, духовност, чудеса.

Наука, история, политика, литература и психология, ереси и окулт.


Basic concepts of faith, a Christian interpretation

faith

Holy Trinity, man, authorities, true, bible.

Law and Religion, Culture and Christianity, church, community, family, money and work.

salvation and eternal life, sin, hell and punishment, spirituality, miracles.

science, history, politics, literature and psychology, heresies and occult.





Тагове:   new testament,   gospel,


Гласувай:
1



1. casadi - "Главният извод е, грях и г...
02.10.2012 03:11
"Главният извод е, грях и грешник като понятия не са никак “духовни” или философски, а изцяло социални и църковни според Библията."

Това ли е всичко? Изключително повърхностен анализ на греха и грешниците. В какво се е състоял тогава греха на Адам и Ева, при условие, че тогава не е имало ни църква, ни нищо?
Помисли малко, грехът на човечеството заведе Христос на кръста, значи това е нещо много голямо и много непростимо от страна на Бог, щом се налага да дава живота си за това.
Нека ти подскажа малко - грехът има връзка с взаимоотношенията Бог-човек.
:))
цитирай
2. amrita - Може ли да ви попитам нещо?
02.10.2012 14:02
Наистина ли си вярвате? Защо чакате наказание от Всевишния? и не мислите ли, че като чакате наказание, това и ще дочакате?

Няма грях. Всичко е последствие на направен избор, ние сами ковем съдбата си и като такива сме Богове на самите себе си. И да, ние сме Бог, защото Господ не е някакво същество, което възлага справедлив гняв, а е любов. И значи всичко, което е дошло на земята, при все, че е дошло от бога, с любов е дошло - включително и Кайн :) и като ние също сме дошли тук и като в крайна сметка сме само чиста енергия, проявена във форменост, не сме ли Любов и ние, не сме ли носители на господ.
Смисълът на живота ни, не е ли да осъществим Твореца.
И в този смисъл, нима можем да говорим за грях?
цитирай
3. casadi - Адам и Ева не съгрешават, грехът ...
02.10.2012 21:14
bogoizbrania написа:
Адам и Ева не съгрешават, грехът идва от Кайн с убииството на Авел. На кръста Христос бе заведен, за да може да отиде при Авел негов брат и да го изведе от смъртта причинена от Вашият отец Кайн. Това че и вие неговите потомци сте грешни е изцяло ваш проблем :-)
Никакви взаимоотношения не можете да имате вие потомците на Кайн с Бога. А ако си мислите вашето собственно аз е Бог, просто сте много зле.


Направо паднах от коня от Вашият "компетентен" отговор. Май няма какво да добавя, вие сте пълен лаик относно Библията и библейските истории, както относно Бог и греха.
цитирай
4. casadi - Амрита,
02.10.2012 21:32
ти си в плен на популярната заблуда, т.нар. нова духовност, Ню Ейджа.
Това което казваш, се пропагандира от очакващите Новата Епоха на Водолея, която ще донесе ново съзнание на човечеството, повишаване на вибрацийте и тям подобни. Цялата идеология на Ню Ейджа обаче е фалшива, тя се опитва да подмени божийте истини, със свои собствени. Тя отрича греха и злото, така е по-удобно. Тя слага знак за равенство между човека и Бога - но това е богохулство.
Грях има, зло има. Нито човек Е или ЩЕ бъде някога равен на Бог. Колкото повече хората са лъгани, че няма грях, толкова повече те няма да чувстват нуждата от Някой, който да ги очисти и така не биха отишли при Христос като техен Изкупител.
Цялата система от възгледи на Ню Ейджа има за цел да отдели човека от истинския Бог, да го накара да мисли, че е чист и добър, че сам е Бог. Това води само до едно - да пропуснеш да видиш, че си слаб и болен и че има един велик Лекар, които те чака да те излекува. И докато си мислиш, че си здрава и силна, ти в същност умираш...защото не посягаш към Източника на Живота.

Да, Бог е Любов, но не само. Той е Личност. Той е източника на Живота. Той има закони по които управлява Вселената и всяко творение трябва да живее според тях. Грях е когато нарушаваш Божият закон, грях е когато се кланяш на други богове ( на себе си), а не на Него - Твореца. Грях е когато зовеш себе си Бог, защото не си, Бог е ЕДИН.
Ню Ейджа обезличава Бога, нарича го сила, вибрация, съзнание, но не и Личност, каквата Той е. Лъжат те че си Бог, а истинския Бог чака да идеш при него и да изповядаш бунта в сърцето си.
В момента вървиш по път далеч от Бога, защото си избрала да живееш в модерната лъжа наречена " аз съм бог, ти си бог, всички сме бог, няма грях, няма зло". Това е коварно учение, което замъглява диховните ти очи, за да видиш Истината.
А Истината е една - тя е Христос. А Той казва - покайте се и Аз ще ви изцеля, елате при Мене, за да живеете.
цитирай
5. amrita - аз съм човек, който възприема много ...
03.10.2012 00:21
аз съм човек, който възприема много тези и сега точно се сещам за една.
Всяка молекула е носител на информация за цялото нали? тогава защо всяко малко нещо от земята да не е носител на информация за Господ и в този смисъл той да стане разпознаваем.
ТОЙ, който е личност не е някакво гневно същество, което ще изкупва грехове със страдания човешки. Това е далеко от смисъла на на Христовото учение, нали?

Може ли да те помоля да опиташ нещо!
Представи си, че си там, в древността, когато Месията е съден. На чие място е по-лесно да се поставиш. На Пилат, който изрича присъдата, на народа, който се страхува да помогне на своя Учител или на самия Христос, който е кован, измъчван, бит заради греховете на именно тези, които го коват. Кое място си представяш най-лесно?
цитирай
6. casadi - до Амрита
03.10.2012 02:35
Ню Ейджа слага знак за равенство между Творец и творение, всички сме били капки от някакъв велик океан, нали така?
Само че това е човешка визия за нещата, която не отговаря на истината. В Божието Слово има ясно разграничение между Творец и творение, като е подчертана гигантската разлика между двете. Ти, аз, ние сме само творения и никога не можем да бъдем като Бог - Твореца. Ако твърдиш, че си Бог, то просто не познаваш Твореца. Той е необозрим, необясним, съвършен, свят, източник на Живота. Той е вечен, без начало и край. Ти притежаваш ли гореизброените качества? Той е този, който е измислил всяка клетка на тялото ни, Той твори светове от нищото, Той кара сърцата ни да бият. Равна ли си Му?
Човек може да бъде богоподобен, но никога богоравен. Освен това богоподобието също не е присъщо на всеки, има изисквания да го получиш. Например да осъзнаеш, че се нуждаеш от Бог, да Го приемеш за Свой Изкупител и Баща, да изповядаш грешното си сърце пред Него, да полагаш усилия да Го опознаваш всеки ден и да Му предадеш напълно живота си. Едва тогава, Бог може да изработва в теб Своя образ и подобие.
Бог не е гневно същество, който си го представя така е ужасно далеч от истината. Но Бог има критерии, според които преценява дали едно негово творение е достойно да живее в Неговото присъствие или не. Има закон на Любовта, който всеки трябва да спазва, защото Бог е Любов, а децата Му трябва да отразяват божият свят характер. Искаш ли да живееш с Него? Тогава трябва да носиш Неговият свят и съвършен характер, да Го обичаш и да Му предаваш сърцето си. И това става волево, с решение, с изповед и себепредаване. Тогава Той ще те излекува от болестта наречена грях и ще ти дари вечен живот. Бог не може да допусне в Неговото царство да живеят същества с непречистени характери, такива които не Го обичат, не Го зачитат, или отричат. Той не може да позволи в Неговата съвършена вселена да съществува нещо мръсно и недостойно.
цитирай
7. casadi - до Амрита-продължение
03.10.2012 02:44
А Път към чистотата и съвършенството има - този път е Христос, Божият Син.
Пътя не минава през медитации, разширяване на съзнанието, практики, самоусъвършенстване и чакане да дойде Новата Епоха.
Пътя е да се хвърлиш на врата на Баща си и да Му кажеш колко Го обичаш и как цениш всичко, което е направил за теб, включително и това, че е дал живота си за теб.

Относно това, което ме молиш да си представя.
Ами не се виждам на нито едно от изброените места. Не се виждам на мястото на Пилат, нито на народа, нито на Божият син. С безбожниците не мога да се сравнявам, защото не съм от тях, аз обичам Бог и искам да съм Му вярна. На мястото на Исус? Едва ли. Това което Той прави е уникално в историята на човечеството и е непостижимо за един обикновен човек.
Може би се виждам като верен ученик, застанал някъде там, горчиво ридаейки за своя Господ...Или може би като една от онези смели жени, които рано в неделя тръгнаха към гроба да помажат своят Спасител...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3648775
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив