Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2013 00:13 - Не съдете, за да не бъдете съдени, коректен превод на Матея 7
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 452 Коментари: 0 Гласове:
1Не съдете, за да не бъдете съдени, коректен превод на Матея 7


Пасажът в началото на Матея 7 има логически и дори смислова неяснота. Изглежда като лично послание и заповед с неизяснени обстоятелства. Когато го погледна на латински намирам, че смисълът в оригинала е по-друг.

Matt 7:1-2 (Vulgate) nolite iudicare ut non iudicemini in quo enim iudicio iudicaveritis iudicabimini et in qua mensura mensi fueritis metietur vobis

Двата стиха трябва да се обединят в едно и смисълът им е обещание, а не заповед, както е във всички преводи. Трябва за е, “Няма да бъдете съдени без справедлив съд, но както е редно да се съди така ще бъдете съдени. И както трябва да бъдете оценени, така ще бъдете оценявани”. Пасажът са думи на Христос даващи обещание за правила и закон от Бог, според които хората ще бъдат съдени и оценявани справедливо и според вярата.


Следващите три стиха са сложни за осмисляне, в тях няма съчки и греди и ровене в очите. Даже няма и осъдителната дума за лицемер, а за нещо скрито и отстранено от очите на хората

Matt 7:3-5 (Vulgate)

quid autem vides festucam in oculo fratris tui et trabem in oculo tuo non vides (Matt 7:3)

aut quomodo dicis fratri tuo sine eiciam festucam de oculo tuo et ecce trabis est in oculo tuo (Matt 7:4)

hypocrita eice primum trabem de oculo tuo et tunc videbis eicere festucam de oculo fratris tui (Matt 7:5)

Продължава се предходната тема за коректно оценяване пред очите на хората или публичното разкриване на проблемите. Представено е покриване на явни неща, не става на въпрос за критикарство и осъждане. В трите стиха имаме някакво обяснение, че ще има светлина върху всички тъмни петна, така всеки да може да вижда проблемите и недостатъците със собствените си очи. Ще се прекрати практиката да се покриват проблеми и недостатъци и чрез изкарването им публично ще имаме тяхното разрешаване или предотвратяване в бъдеще.

Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2557711
Постинги: 2285
Коментари: 801
Гласове: 3729
Архив