Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2013 23:22 - За ролята на символите и ритуалите за вярата
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1600 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

За ролята на символите и ритуалите за вярата


Директно мнение по въпроса доколко вярващия трябва да практикува ритуали и демонстрира символи не може да се даде. Голяма част от обществения и социален живот например е вид ритуал, като се почне от тривиални неща, като правилникът за движение по пътищата и се стигне до лични действия като подредба на мебели, видове облекло и т. н. Въпросът кои ритуали и символи са необходими за вярата и кои са ненужни, вредни и лицемерно лъжливи е много по-сложен от колкото изглежда. Например молитвата на вярващия е вид ритуал, който показва неговата връзка с Бог, различни други действия и почит на символи могат да има сходна функция като молитвата. Въвеждането на ритуали с християнски вид, но насочващи вярващия не към Христос и вярата в Бог, а към различни нейни приватизатори и авторитарни келемета е най-сигурния път за корумпиране и изгубване на вярата. Така реших да разгледам кои символи и ритуали са полезни и кои са погански. Всяко нещо възникнало през 20-ти век и наложено от държавни структури е почти винаги окулт и заблуда. В този период в България се започва строеж на камбанарии, появяват се попове и патриарх, натрапват се икони и “православни” ритуали, измислят се православни празници и “именни” дни. До тогава нашите предци са живеели в християнски общности, независими от теософи на държавни позиции. По-долу се вижда наследството на теософията в епохата на атеизма.

На този линк е показана съдбата на хора родени в епохата на теософията насилствено премахната от атеистката власт, но изпаднали в още по-тежки заблуди. Русия е страна с по-ярки контрасти, положението в България е било сходно http://ttolk.ru/?p=17016.

На този линк се намират сведения за делата на теософите окултисти завзели църквата на Русия през 20-ти век, нищо че се споменават за преследвания на вярващи и от 19-ти, датите са измислени, окулта идва в Русия бързо и повсеместно в началото на миналия век. http://ttolk.ru/?p=12584.





Гласувай:
3



1. shtaparov - Не разбрах едно, за което ще Ви моля ...
08.05.2013 17:33
Не разбрах едно,за което ще Ви моля да ме просветлите. Кое Ви кара да мислите,че сте богоизбран?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3648426
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив