Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2013 19:01 - Кога е написан текста на “Тих бял Дунав”
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2362 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.07.2013 19:20


Кога е написан текста на “Тих бял Дунав”


Текст с всички 22 куплета.

Подобно на "Моята молитва" на “Ботев” и тук намирам белези на написване за войнишкото въстание от 1918-та, не е писана през 1876-та, както се твърди. Освен споменавания стил и граматика от времето след езиковата. Ето и разгледани белезите.

Тих бял Дунав се вълнува,

весело шуми

и “Радецки” гордо плува

над златни вълни.

Започвам хумористичното начало, евтин начин да се укаже реални явтор. Името на кораба, Радецки е име на някакъв генерал от Австро-унгария, както и на руски генерал сражавал се в руско-турската война от 1877-ма. Има и такова име на един от първите бойни кораби на Австро-унгария. Генерали с такива имена може и да е имало, но биографията им и участието във военни действия е измислица от теософи. Името на този измислен речен кораб обаче е избрано, за да се покаже кой е истинският автор, не е бюрократът — политик Иван Вазов, а посредственния автор Христо Радевски.

Капитанът, немец същи,

отказа- тогаз

Ботев люто се намръщи,

викна с буен глас:

Капитанът немец е образ на Фердинанд, “Ботев” с буен глас е споменавания руски шпиони Христо Боев, водач на възстанието от 1918-та.

Скоро с гръм ще поздравим

Стара планина,

кървав бой ще заловим

с турски племена!

Ето и първата неуместна драстична грешка, която е по-вероятно нагла подигравка. Името Стара планина е измислено едва през 20-ти век от политиците в София, няма начин да е съществувало през 1876-та. Това е и начин да се покаже една скривана особеност за въстанието от 1918-та. Разбунтувалите се войници са предимно от северна България, а са пратени да се бият далече на юг в Македония. Това е главната причина за бунта, не социалистическата пропаганда. Войниците са решили да последват примера на австро-унгарската армия, която се разпада след разпада на империята. Споменаването на “турски племена” е намек за румънската окупация на северна България няколко години по-рано в междусъюзническата война.

“Да живее България,

смърт на злий тиран!”

 

Злият тиран в единствено число е разбира се Фердинанд.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3646183
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив