Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2013 01:52 - Чудото за откриването на планетата Плутон
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1934 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.01.2016 22:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Чудото за откриването на планетата Плутон


Интересно съвпадение, днес 18-02 е начало на китайската нова година и годишнина от откриването на Плутон, дали американците не са решили така да си политизират откритието?

Оригинални снимки на плаката.

http://atomictoasters.com/2011/10/rooting-out-new-celestial-objects/

Откриването на Уран и Нептун, не е била кой знае каква философия. Двете планети са ярки и сравнително бързо движещи се на фона на звездите. Подходящ телескоп, безоблачна нощ, достатъчно време за наблюдение на еклиптиката и лесно се попада на тях. Церера въпреки малките си размери също не е голям проблем. Доста е близо до змята и лесно се различава поради сравнително бързото си движение. Планетата джудже и двете малки газови планети са открити в Англия  началото на 19-ти век.

Плутон е изключителна находка, бавното преместване и изключително слабата осветеност правят планетата труднонамираема дори и днес, когато знаем какво и къде да гледаме. Ето защо намирам откриването и през 1930-та за някаква форма на чудо. Плутон е и последната важна находка в небето, всичко друго е астероиди и комети с неправилна форма и дори и някои от тях да се доближават до размера на Плутон, само защото са остатък от нещо голямо.

A Hubble Space Telescope image of Pluto and its moons. Charon is the largest moon close to Pluto. The other four bright dots are smaller moons discovered in 2005, 2011 and 2012.

"Pluto on the Eve of Exploration" conference.

The Pluto Discovery Telescope

Historic Pluto Discovery Telescope - Lowell Observatory

The Pluto Blink Comparator at Lowell Observatory.

New Horizons: Passport To Pluto и сайт.

http://www.youtube.com/watch?v=faRsejEXwl0

http://pluto.jhuapl.edu/

New Horizons Pluto Mission - Alan Stern (SETI Talks)


Първото чудо при откриването е, че примитивните плаки от месинг с дървена рамка покрити с фоточувствителен филм съдържащ живак въобще са успели да регистрират такова слабо светещо или по-точно светлоотразяващо тяло като Плутон. Дори и днес космическия телескоп Хъбъл заснема само размазани пикселизирани точки от Плутон. Как примитивната химическа технология предвидена за много по-ярък обект е успяла да регистрира слабата светлинка в онова време е трудно обяснимо. Дори виждам подозрително и това, че са направени само две снимки с този телескоп, като обяснението е, че за такова важно откритие, като нова планета в последствие е ползван по-мощен съседен телескоп в съседство. Това все пак не обяснява защо съществуват само две снимки с този астрограф, както се нарича. 13’ инчови огледала са наистина способни да покажат Плутон само при специални условия, които са рядкост в Калифорния. Съмнявам, че тази система би могла заснеме Плутон отново, особенно на такова място като Калифорния, с неговата влажност, запрашеност и осветеност от човешка дейност.

Второто чудо е, че са успели да намерят точното място на точното време за наблюдение. Правените снимки са били върху малки части от еклиптиката на зодиака, като сега знаем, че всякакви изчисления за предсказване на позиция са били несъстоятелни. Вероятността да се попадне на правилното място на правилното време е била колкото да се учели шестица от тотото. Всяка снимка е правена за над един час, като Томба е трябвало да стои до телескопа и да го насочва в правилната посока ръчно, за да получи правилна експозиция без замазване по примитивните плаки. След седмица същата процедура се е повтаряла отново, за същото място, за същото време и то при положение, че има сходна видимост. Така заснетите части от небето са били по-малко от един процент.

Откритието като че ли е  неслучайно в тази година. Датата на откриване на Lowell Observatory е 1894-та, като антиутопията на George Orwell 1984, даже името на американца е подобно на псевдонимът на английският автор.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3651053
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив