Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2013 21:59 - Ода за най-интересния, важен и подценен революционер Кръстю Станчев
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 827 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.11.2013 22:04


Ода за най-интересния, важен и подценен революционер Кръстю Станчев


Раковский Христиан Георгиевич (01(13).08.1873—11.09.1941),

Тази персона ме привлече не само с българския си произход, но и с продуктивността си на писания, много от които са конспирации приписвани на другиго. От биографията му, се разбира, че освен един от основателите на троцкизма има огромен принос в насаждането на червената чума на балканите в началото на века. Деиствал е главно чрез връзките си в дипломатически и окултно докторски среди. Работил е и за германски интереси правейки кариера прикривайки се зад идеологията на социалдемокрацията. Най-голямото му постижение в национален план, че се крие зад псевдонима на дъновиста Георги Радев е роден на 12.09.1900 г. в Пловдив 22 юли 1940 г. Известно е, че е писал под псевдонима Радев и за други публикации, освен за дъновистите.

Най-голямата му заслуга все пак за балканите е организирането на коалицията срещу България по време на междусъюзническата война, като е действал за подкрепата на цялата останала част от Европа. Вярвам, че не е минало и без негово участие организацията на атентата срещу Франц Фердинанд, дал началото на ПСВ, и в последствие подпомогнал разпада на Австро-Унгария и дори съдействал за войнишкото въстание в българската армия през ПСВ.

Най-големитъе му заслуги все пак са в новата му родина СССР. Именно той дава идеята за създаване на държава обединяваща други държави и държаща в подчинение плебса чрез утопични идеи за равенство. Самоназначавайки се за първи нарком на УССР той поставя началото на този термин Съветска социалистическа република, който в последствие е приложен и за другите части на СССР. Именно негова е идеята Украйна да се разпростира толкова на изток и само Крим е бил присъедини впоследствие от Хрущов. Явно е участвал и в създаването на Молдавската ССР, в съседство на Украйна, като жест за старата си родина Румъния. Ролята му в гражданската война за сега е трудно проследима, занимавал се е предимно с политика и нищо чудно да е съдействал за най-важната част на военните действия, обединяването на множеството частни и локални армии в УССР и южните части на Русия към болшевиките. Явно мита за Красимир Кантемир е измислен от него, в последствие така наречената кантемировска дивизия на червената армия ще се превърне в нещо като личната армия на Кремъл, използвана е като охрана при арестуването на Берия. Грузинецът е последната важна фигура на Кремъл не произхождаща от мафията на източна Украйна, държаща властта в СССР до времето на Горбачов. В самата революция не е участвал, но е ключова фигура както в международните връзки, така и в укротяването и обяздването от болшевиките на радикалните елементи сред революционерите. За него със суперлативи се изказват както Ленин, така и Троцки, Бил е свързан и с тъмни фигури на революцията като Парвус, идеолози като Плеханов. Като дори и част от творбите на Бакунин са негово дело.

Интересна и причината за смъртта му, въпреки неприкривания троцкизъм, считан за времето си за държавна измама, Раковски е осъден за шпионаж в полза на Англия и екзекутиран в Орел малко преди нахлуването там на немците. Екзекуцията му е всъщност скромен подарък за запада, троцкистите бързо са оценени като по-голяма заплаха за запада от колкото за болшевиките на изток. На линка спомени от сина му.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3645794
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив