Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2014 15:25 - Кого изобразява героят дон Кихот
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 672 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.04.2014 12:31


Кого изобразява героят дон Кихот


В книгата за Don Quixote fully titled The Ingenious Gentleman Don Quixote of La Mancha се забелязва една особеност в името. Името на селото La Mancha е подобно на френското произношение на канала la Manche, което е достатъчно да насочи авторството на тази книга към Англия. За съжаление на този етап не може да се разкрие реалния автор, но със сигурност е представител на евангелското движение в Оксфорд, противник и критик на “Високата църква”.

Другата особеност в описанието на комичният герой, освен типичния викторианско английски сарказъм от 19-ти век, е неговата физическа слабост, приписвана за проява на идеализъм. Известно е, че първият човек, на когото физическата слабост е била считана за духовност е известният кардинал Манинг. Henry Edward Manning (1808–1892) cardinal изглежда наистина кльощав и именно неговата дейност за Oxford Movement or Anglo-Catholicism е окарикатурена в книгата за дон Кихот. Неговият кон Rocinante вероятно е образ за неговия ранен политически покровител F. J. Robinson (1 November 1782 – 28 January 1859).

Авторът с хуморът си явно заобикаля религиозните въпроси, но остро се противопоставя на налагания авторитаризъм от кардинала. Явно не е известен писател, а религиозен служител, за което явно името Сервантес говори. Образът на Санчо е само съпровождащ, той не е материалистът в драмата, а само необразован земеделец, начин да се осмеят привържениците на “Високата църква”. Посвещението на героя, на дамата на сърцето му Дулсинея вероятно осмива католическите ритуали посветени на Мария.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3645868
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив