Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2014 17:34 - Опорни Точки в поетични книги Йов, Псалми, Притчи, Еклесиаст, Песен на песните
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 665 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.05.2014 16:39


Опорни Точки в поетични книги Йов, Псалми, Притчи, Еклесиаст, Песен на песните


ОТ в книгата Йов

Книгата известна с философското си съдържание няма нито един интересен фактологичен момент, освен втората част на стих 1:3 ( . . . така че тоя човек бе най-големият от всичките жители на изток. ) Понятието за регион на света на “изток” е 100% английско нововъведение от 18-ти век. Този стих е най-доброто доказателство за английския произход на Библията. Книгата, освен това може да се раздели на две части до глава 31, където се споменава за свършване на думите на Йов диалозите и монолозите на персонажите са нравоучително четиво за Божието величие, устояване на вярата в трудности и проблеми, за неоснователност на обвиненията срещу Бог за житейските несполуки. Книгата завършва оставяйки читателя да съчувства на мъките на Йов и да взима за пример търпението му. След глава 31 някой е седнал и дописал историята с нюейджърски успивания за благословения, като доста неумело е вкарал нов персонаж и дори реплики на създателя.


ОТ в Псалми

В псалмите има множество стихове на хвление, но при по-внимателно разглеждане се вижда, че това е само форма на оплакване. Явно тези стихове са писани от всякакви ауткаст хора не само неудачници, но и низвергнати от обществото. Не се намират никакви семейни или социални теми. Авторите са себевглъбени, и споменаването на Бог и неговото спасение е само форма на изява на статута им за неудачници.


От в Притчи

Тук се дават наставление, много от които изглеждат не особено съществени, но все пак се вижда основната идея, материята трябва да е управлявана или подчинена от живота и разума. В книгата се дава правилната форма на връзка или отношение към материализма.


ОТ в книгата Еклесиаст

Смисълът е за отношението към материализма, добрият вярващ е добър материалист и не влага в материалните неща и дейности псевдодуховност и измислици. За добрият вярващ материята не е над живота и не трябва да се поставя за смисъл или цел в живота. Материята не трябва да се персонализира одухотворява и корумпира за авторитаризиране. Най-интересната част е начина на мислене и разсъжденията на древните автори от пред викторианската епоха.


ОТ в книгата Песен на Песните

В книгата по малко странен метод и с пресилена емоционалност се описва взаимоотношението на авторът и произведението му. Литературната творба е митологизирана и персонализирана. Поетичните книги са най-ценният източник за намиране сведения за начина на мислене на хората от “средните векове”.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3645774
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив