Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2014 01:00 - Обещанието на Аврам за земята в Бт.15:18
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 586 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Обещанието на Аврам за земята в Бт.15:18

Най-добрия ориентир за местоположение е определянето на морско крайбрежие. Навсякъде в текста на Писанията, особенно в Числа 34, Исус Навин 1, Второзаконие и другаде са описани много подобно територията на сегашната държава Израел. Изключително интересен е все пак един единствен стих в Битие 15:18. В обещанията за Аврам се намира странна формулировка на латински. Споменатите подчертани думи са за река, а е трудно да си представим дали авторът няма да прави разлика между река и море, както е в преводите.

in die illo pepigit Dominus cum Abram foedus dicens semini tuo dabo terram hanc a fluvio Aegypti usque ad fluvium magnum flumen Eufraten (Gen 15:18)

Обяснението е в смисълът на символизма на Аврам, този патриарх е образ на английският парламент, който не е първият в Европа. През 17-ти век, в региона на долината на река Рейн е имало вече подобна институция и англичаните решават да направят същото на тяхната си река Темза. С това се обозначават имената на латински. fluvio Aegypti е реката на египтяните, Рейн, а fluvium magnum flumen Eufraten е Темза.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3649926
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив