Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2015 15:24 - Кой е авторът на романа дон Кихот
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1437 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Кой е авторът на романа дон Кихот


Романът Don Quixote fully titled The Ingenious Gentleman Don Quixote of La Mancha is a novel by Miguel de Cervantes Saavedra, има за цел не да имитира рицарските романи, както се тълкува повсеместно. В приключенията на героите намираме една анти алегория, чрез имитиране на популярната драма Pilgrim Progress. В класическата християнска алегория героят изгражда характерът си в множество трудности и приключения, тук приключенията са осмени и главният протагонист деградира от романтик и идеалист, в опасен луд.

Това не е единствената следа водеща до авторство на острова, забелязва се една особеност в името на селото La Mancha. То е подобно на френското произношение на канала la Manche, което е достатъчно да насочи авторството на тази книга към Англия. Освен типичния викторианско английски сарказъм от 19-ти и прекалено съвременният испански език, за да се датира преди средата на 19-ти век. Има важна особеност в описанието на комичният герой, неговата физическа слабост, свойство приписвано за проява на идеализъм или дори духовност. Първият човек, на когото физическата слабост е била считана за изява на духовност е известният кардинал Манинг, образованите хора в миналото като цяло са били по закръглени от останалите поради липсата на активно движение в ежедневната си дейност. Henry Edward Manning (1808–1892) cardinal изглежда наистина кльощав и именно неговата дейност за Oxford Movement or Anglo-Catholicism е окарикатурена в книгата за дон Кихот. Неговият кон Rocinante вероятно е образ за неговия ранен политически покровител F. J. Robinson (1 November 1782 – 28 January 1859).

Образът на Sancho Panza е карикатура на друг англо-католик Edward Bouverie Pusey (22 August 1800 – 16 September 1882). Описанието на героя като вид и обноски съвпада с това на оксфордския ритуалист.

Проследяването на английските преводи води до известният лондонски клуб The Savile Club. Това явно означава фамилията Saavedra, а самото име е на епископът на Лондон Mandell Creighton (5 July 1843 – 14 January 1901).





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3648239
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив