Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2016 23:43 - О.Т. в поетични книги Iob, Eklesiastes, Canticum Canticorum
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1145 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

О.Т. в поетични книги Iob, Palmi, Proverbia, Eklesiastes, Canticum Canticorum

В Псалмите и притчите явно умишлено не се съдържа историческа информация или алегорически внушения, но в другите три книги намирам следните кодирани послания.

Iob

Книгата известна с философското си съдържание има един интересен фактологичен момент, втората част на стих 1:3 ( . . . така че тоя човек бе най-големият от всичките жители на изток. ) Понятието за регион на света на “изток” е 100% английско нововъведение от 18-ти век. Този стих е най-доброто доказателство за английския произход на Библията. Книгата, може да се раздели на две части до глава 31, където се споменава за свършване на думите на Йов. След глава 31 някой е седнал и дописал историята с нюейджърски успивания за благословения, като доста неумело е вкарал нов персонаж и дори реплики на създателя. До глава 31 се намират поразителни съвпадения от ранния период на противопоставянето между колежите на Оксфорд. От една страна е била организацията на евангелското движение, създадено от северните и източни региони и представено в университета от колежа Балиол. Докато западните и южните региони създават сериозна философска институция, неподчинена пряко архиепископа на Кент и представена в университета от колежите Ариел, Юнивърсити, Корпус Кристи и Мертон. Според мен приликата не е случайна и думата Job е код за името Baliol, земята Hus е кодът за думата Oxford university. Четирите сили, които унищожават богатството на праведния Йов, и дори споменаването на четири ъгъла на къщата на най-големия брат от синовете му много прилича на алегория на четирите колежа създали философска школа противопоставяща се на евангелизма и Балиол. Имената на приятелите на Йов явно са имена на някакви авторитети.

Eklesiastes

Смисълът е за отношението към материализма, добрият вярващ е добър материалист и не влага в материалните неща и дейности псевдо духовност и измислици. За добрия вярващ материята не е над живота и не трябва да се поставя за смисъл или цел. Материята не трябва да се персонализира одухотворява и корумпира за авторитаризиране.

Canticum Canticorum

В книгата по-малко странен метод, чрез диалози и с пресилена емоционалност се описва взаимоотношението на автора и произведението му. Литературната творба е митологизирана и антропоморфизирана и общува активно с автора си. Литературните качества на творбата според мен са не са от “Най-напредничавите”.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3651165
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив