Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2017 17:08 - Иефтай и децата на Аммон
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 248 Коментари: 0 Гласове:
0 В този постиг намирам връзката между две от най-шокиращите и перверзни глави в Библията. В Битие 19 се говори за инцест между Лот и двете му дъщери, а в Съдии 11-12 за жертвоприношение на дъщеря от бащата Иефтаи.

Битие 19

Извеждането на Лот и семейството му от Содом е образ за решението да се измести университета от Съмърсетшир или Глочестършир и да се основе извън територията на югозападният сепаратистки съюз в Оксфорд. Содомците са описани като отвратителни извратеняци, за да се драматизират злоупотребите и корупцията. Жената на Лот превърната в стълб от сол е образ за църковната организация в югозападът, която трябва да се разформира и обедини с официалнта църква. Двете “дъщери” родили деца от собствнният си баща са образи за двете камери в парламента на Англия, house of commons and house of lords. Содомците не са искали да “познаят дъщерите”, но са искали да “познаят” двамата ангела образи на двата съюза привърженици на обединението, централният и източният. Първоначалната идея за двукамерен парламент е да се разделят функциите на представителите на регионите или графствата с тези на “лордовете”. Пак представители на регионите но следящи за спазване принципът на островното единство и обединение. В миналото хората не са били авторитарно ориентирани в мисленето си, а са работели изключително за общността в която са живеели. Това в някои случаи е водело до разногласия и противоречия и дори до доминиране и репресиране на един регион от друг.


Гл.10-12 Галад и потомците му са образ за университетът в Лондон, децата на Амонците са образ за представители на долната камара на парламента, злоупотребяващи с властта си опитващи се да контролират делата в столичният университет. Jephthah, синът на блудницата е явно някакъв авторитет от църквата, вероятно образ за представител на другите университети застъпил се за столичните си колеги, въпреки че те не са го приемали подобаващо до тогава. Дъщерята на Йефтай жертвана в Храма е поетическо — драматическа метафора за някаква овластена позиция, която е църквата е получила, за да защитава университетът от “децата на Амонците”.


Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2540647
Постинги: 2276
Коментари: 801
Гласове: 3726
Архив