Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2017 22:44 - Ранни фалшификации на евангелските текстове на български
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 579 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Ранни фалшификации на евангелските текстове на български
image

Най-известните ментета на българоезичен евангелски текст са Лондонското четириевангелие и видинското, те са “открити” от Robert Curzon, 14th Baron Zouche (16 March 1810 – 2 August 1873). Когато отидем на английското ДНБ от 1901, намираме споменаване на някаква вестникарска публикация от 1873-та.

https://en.wikisource.org/wiki/Curzon,_Robert_(DNB00)

Забележете няма никакво упоменаване, че е писал книга издавана няколко пъти в Англия, нито се споменава за България, Сърбия или Русия, за които в книгата приписвана нему има многократни коментари. Изводът е следният, приписванта му книга за Леванта е написана от наште фалшификатори около Атанас Божков. Този художник е поставил канонът на ретро или винтидж религиозни изображения, към които в последствие е добавен и евангелски текст. В неговото изследване е намесена дори и дъщерята на бай Тошо, Людмила. Името Кързън е подходящо, свързано е с пътуване в Леванта, откриване на ръописи, ммс-и, който “учените” ще изследат, за да ни просвертят за миналото.

Уточнения за преводът на Сапунов

На този линк http://old.evangelskivestnik.net/statia.php?mysid=157

има авторитетно за евангелизма изследане, на един от първите преводи на Библията на български. Историята е по-различна, зад името “Петър Константинов Сапунов” стои известният библиограф и историк Маньо Стоянов Манев (31 май 1903 г. Душанци, Княжество България - 5 ноември 1986 г. (83 г.) София, България). Първи автор на протестантска история в България, като “преводът” е от началото на 70-те години на миналият век.

Сведенията за Сапунов се приписват на Богдан Филов, напълно фалшифицирани, и на известният палеолог и литературовед Христо Николов Кодов (15 август 1901 г. Калофер, България - 17 юли 1982 г. (80 г.) София, България). Публикацията на Кодов е състарена за 1939, както и други негови съчинения са писани от средата на 60-те, от когато е сътрудник на историческият институт на БАН.

Сегашната ситуация, при която евангелски вярващи възприемат безкритично дори и най-нагли ментета е крайно обезпокоителна.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3648944
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив