Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2017 03:46 - 10-те води в Евангелието от Йоан
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 574 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.12.2017 23:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

10-те води в Евангелието от Йоан


За вода - water в Евангелието на Йоан се споменава в осем места.

Първото е в глава 1, на три места стихове, 26, 31 и 33 стои фразата “baptize with water:” изговорена от Йоан Кръстител. Самото кръщение с вода има символизъм за способността на вярата да очиства човекът от греха. В това Евангелие водата е ползвана и с допълнителен символизъм за писмеността.

В глава 2 виждаме водата да се превръща във вино по заповед на Исус. Смисълът на символизмът е за Писанията, да се превърнат в живо Слово чрез Христос.

В глава 3 се споменава в два стиха за водно кръщение, като начало за духовността. Номерацията е им е специално подбрана, първият стих е 3:5, в глава 5:3 се споменава за раздвижване на водата, следващият стих е 3:23, като в глава 6:19 се дава символизмът на числото 23, броят на буквите в латинската азбука.

В глава 4 водата от кладенецът се изважда от жена, образ за писменоста на югозападният съюз от пет графства, които ползват образованието като средство за политически натиск върху останалата част на островът.

В глава 5:1-9 водата лекува ‘инпотънт и ин’фърмити. Ст.Йн.5:5 an infirmity thirty and eight years. Ст.5:3, 7 impotent. Използването на двете унизителни думи, импотентност и слабост е не случайно и почти уникално за тази глава и това Евангелие. В текста те са за болен човек и този страдащ е образ за есперантисткият югозападен съюз от 5 графства. Числото 38 за годините, в които е чакал потапяне е 2*19, стиховете в които е разказана историята са от 1 до 9. В Битие формирането на обща нация на островът е изобразено символично с потопът завършил в глава 9. Освен това 38 е с 1 по-малко от 39, броят на книгите в СЗ.

Потентност се среща в стихът със сходна номерация в Откровение спрямо пасажът в Йоан.

(Rev 19:6 [KJV])

And I heard as it were the voice of a great multitude, and as the voice of many waters, and as the voice of mighty thunderings, saying, Alleluia: for the Lord God omnipotent reigneth.

В глава 6 няма споменаване на думата вода, Споменава се за море sea само тук и в глава 21, в стихът с номерация обратна на този от Откровение.

(John 6:19 [KJV])

So when they had rowed about five and twenty or thirty furlongs, they see Jesus walking on the sea, and drawing nigh unto the ship: and they were afraid.

Преводите и тълкуването на стихът твърдят, че числата са 25 и 30, но така изписани по “архаичен” начин те са общо три числа, 5, 20 и 30. Смисълът на този код е следният, 23 е броят на числата в латинската азбука, създадена от югозападният съюз от 5 графства. Вълните на езерото са образ за писмеността, учениците са “гребали” в тези води, и е дошъл моментът да видят и Исус да ходи по тях и дори да се качи в тяхната лодка.

В глава 7:38 се повтаря фразата за живата вода от глава 4.

В глава 13:5 миенето на краката на апостолите е с вода и в стих с номер 5. Още една метафора за писменността и връзката на образованието започнато от противниците, но свързано с вярата от Христос.

В глава (John 19:34 [KJV])

But one of the soldiers with a spear pierced his side, and forthwith came there out blood and water. Смъртта на кръстът е изявена в Писанията.

В глава 21 за море се споменава в стихове 1 и 7, където Петър се хвърля целият във водата на морето, поредната драматична алегория за Писанията в служба на вярата, църквата и обединението, след ходенето по водата, миенето на краката и другите водни символи.

 

- - - -





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3645634
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив