Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2019 13:04 - То килл а мокингбърд - To Kill a Mockingbird 1960
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 415 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.03.2019 22:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Личното ми мнение за книгата и филма е на дъното на всички дъна. Но те ще се разгледат поради културният феномен, които са поставили. Виждам дори два сериозни проблема, ако човек вземе да възприема книгата сериозно. Сцената, в която адвокатът се крие от разярена и алкохолизирана тълпа пейзани, зад гърба на деца и дори собственната си дърщеря е шокираща. Просто няма думи, с които да изрзя погнусата от такова родителско отношение. Другият проблем е образът на жените в книгата, От две пълнолетни жени, едната е в напреднала възраст и демонстрира съответните проблеми, здравословни и ментални. А по-младата жена-жертва е унизително окарикатурена сексистки и интелектулано. Авторът явно има сериозни проблеми в общуването с другият пол и тези два сериозни проблема могат да поставят книгата до опасните екземпляри, като “Малкият принц”. Директно ни се насаждат психическа неуравноесеност и чувство за непълноценност.
Книгата е написана не от жената Харпър Лии, а от митичният персонаж скрит зад псевдонимът Arthur "Boo" Radley, за него най-накрая. Трите деца са образи за трима кинаджии, искащи да се популяризира и подготви правенето на филма. Не е ясно кои точно са били, може да са участници в екипа, но може и да са само инвеститори и тайни продуценти, те не са важни. Расисткият сюжет, драматично разказван като нападение над жена с побой и последвало осъждане на невинен от друга боя, е част от културно-филмов феномен от средата на миналият век. Актьорите не са харесвали цветното кино, започнато от филмът “Магьостникът от Оз” - 1939. На черно-бяла картина вниманието на публиката е върху действието и играта, не се отклонява от шарениики и идиотски образи като, сламен и тенекиен човек, страхлив лъв и патетично-инфантилната Джуди Гарланд. Такива образи са за клоуните, а не за сериоазните и драматични актори. На черно-бял филм актьорите дори изглеждат по-млади, по-кръшни и не им изпъкват дефектите.
Atticus Finch е име изобразяващо акторите film actor. Забраната да се стреля по мокингбърд и защитата на черен аграрен труженик е опит да се защити черно-бялото кино от “кръвожадните” и “зомбирани” зрители на цветното кино. Името на градчето Monroeville, както и на птицата Mockingbird, са намек за английскта дума Movie black & white, а Alabama = America.
Най-интересно все пак е реалният човек, авторът стоящ зад двете имена Arthur "Boo" Radley и Bob Ewell. Това е популярният за времето си
George Orson Welles (May 6, 1915 – October 10, 1985).
Приносът му в развитието на киното е наистина огромен и това е високо ценено от професионалистите.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3645231
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив