Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2019 16:05 - Беоулф и Шекспир
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 315 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Беоулф и Шекспир

Написването на Беоулф започва след като е публикувана пиесата "Темпест" на шекспировият имитатор "Фонетичният Елвис". Калибан, образ полу-човек полу-чудовище, роден от вещица е директно имитиран като Грендел в Беоулф. Домакинът и клоунът, които се напиват и говорят глупости са образи за двама известни и компрометирани автори, поради плагиатство и посрествени публикации имитиращи и подиграващи се с други автори. Фонетичният Елвис е използвал сравнението с Уилям Морис и Антони Тролоп, катоп ги е прикачил към Калибан образ за Ричард Джеп и камбриджката шекспирова група. Висша форма на отмъстително унижение за критиките по негов адрес в Едип цар. Свързването на когото и да е било, дори и на непретенциозен автор като Джеб с тези двамата е все едно да се сравни Честъртън с днешните тролове като Дан Браун и Дж. К. Роулинг.

Морис и Тролоп все пак разбират за тази подигравка и съставят Беоулф. Мястото на действието е в Дания и съседни скандинавски страни, за да се направи връзка с Хамлет. Оригиналният Шекспир използва географските имена на Дания и Норвегия за тезата относно старите и новите герои в пиесите. Грендел чудовището, тук е образ за религията, а майка му блатното чудовище е образ за църквата, която трябва да бъде унищожена, за да се премахне всякаква пречка за разврат и поробване на плебейте. Дори самото блато е подигравка с кръщението. В краят на текстът има и разбира се дракон, който трябва да бъде ограбен. Първият крадец избягал роб е Фонетичният Елвис. Самият дракон е образ за Шекспир, чиито творби трябва да се изплагиатстват, след като става ясно още през 19-ти век, че бъдещите поколения не само няма да създадът нищо ценно и смислено, но дори ще стигнат до положението да четът Браун и Роулинг. В Хобитът на Толкин има три трола още в началото, това единственните герои с английски имена Бърт, Том и Уилям. Към Морис и Тролоп е прибавен и Бертран Ръсел. В Беоулф той е представен като Wiglaf.

A Midsummer Night"s Dream, The Tempest, William Shakespeare , Trinculo – the King"s jester , Stephano – the King"s drunken butler.

Anthony Trollope (24 April 1815 – 6 December 1882)
William Morris (24 March 1834 – 3 October 1896)



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3645950
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив