Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2009 16:44 - Славянино познай своя духовен корен
Автор: bogoizbrania Категория: Технологии   
Прочетен: 942 Коментари: 2 Гласове:
0



image

На снимката можем да видим огледалото на славянската книжнина и душевност. "Книжния пазар" на пл. "Славейков" не случайно носи това славянско име. Както произведенията на славянски автори, освен преведените или изплагиатствани, така и тази столична картина отразява книжнината и душевността на славяните.

Тук ще разкажа за първоизточника на славянската история написана от Мавро Орбини и то интересно защо на италиански, но забранена от Рим въпреки, че не религиозен труд и не касае църквата и дори Италия според някои твърдения. Според мен обаче този Mavro Orbin не е автор на Il Regno degli Slavi (The Realm of the Slavs), Pesaro, 1601.. Който епохален труд става известен на света едва когато е издаден на руски от Петър 1 и пасващ чудесно на имперската му политика. За нас той е важен, защото именно той споменава за първи път българските царе и Кирил и Методий.

С тази книга всичко си идва на мястото, на католическия монах и отшелник известен с религиозните трудове и хърватски произход, от Москва са стоварени с военно-политическа директива и то 100 години след смъртта му, една измислена история за идеологическа подкрепа на войните на Петър 1. Още едно доказателство, че никога не е имало "България" и славянска писменост от преди първия руски император. Руснаците преди него са писали с арабски или гръцки букви или направо на гръцки. Именно Петър 1 създава писменост и "история" за Русия, която бързо се съпоставя и с нашата.


http://en.wikipedia.org/wiki/Mavro_Orbin




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. slovoto - "Още едно доказателство, че ...
30.07.2009 16:47
"Още едно доказателство, че никога не е имало "България" и славянска писменост от преди първия руски император. "

Е, за това ще трябва да поспорите с доста автори като Комес Марцелин, Йордан, Константин Порфирогенет, Йоан от Никиу,Теофан, Никифор, Анастасий Библиотекар и т.н. и т.н.
цитирай
2. slovoto - Надписите по камъните и те ли са и...
30.07.2009 23:28
Надписите по камъните и те ли са изчукани през XIX век? И заровени, че да не ги изкълват гаргите... А за да има и малко поле за изява в музикалната индустрия, спретнали набързо и няколко фолклорни хита с името БЪЛГАРСКО. Смятам всякакви по-нататъшни дискусии по темата с Вас за пълна загуба на време. Със здраве! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3645402
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив