Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2008 23:56 - Биогоривата изяждат хляба на бедните
Автор: bogoizbrania Категория: Новини   
Прочетен: 816 Коментари: 0 Гласове:
0



Председателя на UN World Food Programme призова за спешни действия за предотвратяване покачването на цените на храните.

Josette Sheeran се изказа по BBC , че допълнително 100 милиона хора, който до сега не са се нуждаели от помощ, от 6 месеца не могат да се справят с покупките на храна.

Предупреждението бе обявено на Лондонската среща обсъждаща повишаването на цените и Европейската програма за стимулиране на биогоривата.

Биогоривата са смятани за спасители на климата, но за това ще трябва да превземат земеделските земи.

По рано в Латинска Америка алармираха за производство на биогорива от зърнените храни.

Бомба с закъснител

В интервю за BBC, Ms Sheeran постави изискване за спешни мерки, които да спрат скока на цените в международен мащаб на храната, когато се изказа на срещата организирана от UK Prime Minister Gordon Brown във вторник.

Все повече хора са в категорията на нуждаещите се и искаме да обърнем внимание на нуждата им, това е опасност от избухване, трябва да снабдим храната им.

"В момента над 100 мл. души не се справят да изхранят семействата си, без да са имали този проблем 6 месеца преди това."

Ms Sheeran каза че цената на ориза в Азия се е вдигнала от $460 за тон от 3-ти Март, за повече от $1000 след 7 седмици.

Ms Sheeran определи кризата като широкообхватна, първостепенна необходимост за световната общност, фокусираща се и върху спешността и дългосрочните решения.

В краткосрочен план, тя каза че WFP трябва да увеличи субсидиите, за да се посрещнат нуждите на вече засегнатите, за да могат нуждите на бюджетите увеличения да достигнат до няколко милиона за седмица заедно с цените на храната.

"Ние ще можем да закупим по малко храна през Юни, фактически 40% по малко."

Ms Sheeran каза че международната общност трябва да повиши вниманието си върху системата на снабдяване на храна и да преразгледа всички фактори на усилващи проблемите.

" Със сигурност биогоривата са един от факторите блокиращи програмата, това налага специалистите да установят количествата нужна храна и да се уверят, че хората ще я получат на приемлива цена.

Латинска Америка е най засегната

Пишейки преди срещата във Вторник, Mr Brown каза, че скока на цените е огромна заплаха за световното развитие като глобалната криза на заемите и предупреди че това заплашва да спре процеса на облекчаване на бедността в развиващия се свят.

Необходимо е да се преразгледа щетата върху цените на храните от природосъобразните различните методи на производство и да се осигури повече избирателност в подкрепата," тя добави.

Ако нашето ЮК ревю покаже необходимост от промяна в подхода, ще има и натиск върху ЕЮ биоенергиини цели."

Критиките срещи ЕЮ започнаха с плана за 10% от горивата за транспорт да са от зърно до 2020. Докато етанололовото производство ще достигне до 30% от ЮС царевично зърно до 2010.

Биогоривата според някои абсорбират СО2 при развитието си и така ще спасят климата.

Не само земеделската земя ще се усвои за производството на биогорива, но и тропическите гори ще се прочистят за да се увеличи количеството на зърно.

В реч пред UN in New York, Bolivian President Evo Morales критикува тези, които поставят лимузините като по важни от изхранването на хората. Неговия Перуански съсед, Alan Garcia, заяви, че биогоривата отнема храната от бедните за да създадат гориво на богатите.

Коментарите започнаха когато Бразилия обяви проекти в Гана за отглеждане на захарна тръстика за етанол.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7360485.stm

http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/newsnight/7349130.stm

На това видео английски учен обяснява на правителството кколко е належащо прочистването на тропиците от горски масиви и засяването им с царевица.

http://www.youtube.com/watch?v=45jUDXEKWIg








Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3650893
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив