Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2008 17:37 - Ватикана започва обучение на екзорсисти-свещеници
Автор: bogoizbrania Категория: Новини   
Прочетен: 1908 Коментари: 0 Гласове:
0



Стотици жители на ЕС са започнали да се обръщат към свещеници, за да гонят демони от тях.

Германци пътуват до Полша или Италия, където са създадени центрове за гонене на бесове. Ватикана е увеличил рязко състава на курсовете за подготовка на екзорсисти. Свещеници твърдят, че това е реакция на масовото разпространение на сатанински секти разнасящи скверности. Тези практики са все по предпочитани от психотерапиите, които са продължителни и безрезултатни.

В Германия към тази практика има стари резерви. Причината е Мишел Анелиз, млада жена от Бавария. Страдащата от епилепсии и халюцинации е получила обреда на гонене на бесове през 1973 г. Провеждал се 67 пъти и обладаната е починала при последния сеанс. Родителите и двамата свещеника получиха 6 месечни ефективни присъди, разрешения за подобен обред се дава изключително рядко. Поради това германците пътуват в Швейцария, Италия и Полша.

Все повече свещеници започват да говорят за гоненето на бесове и екзорсизъм. Преди е имало дори и специален свещенически чин на екзорсист, но през 70-те е бил отменен. Сега с това са се заели свещеници със специална подготовка от университета на Ватикана.

В момента католиците са "въоръжили" 200 в Италия и 50 в Полша. Бенедикт XVI лично е решил да увеличи броя им по света и смята, че във всяка епархия на курията трябва да има минимум двама.

Главния екзорсист на Рим, Габриеле Аморт във възторг заявява: "Слава на Бога, вече има понтифик започнал кръстоносен поход с дявола".

Необходимостта от такава практика е крайно наложителен според много католици, това е единственото средство за противодействие на организирания сатанизъм. Обредите на; черна магия, гадаене, врачуване и др. са започнали да имат масови практики в Европа. Това отваря врата на бесовете да обсебват хората от цели секти. Според Габриеле Аморт само в Италия жертвите на демони са 13 млн. Само в мрежата има над 500 клуба обединяващи болшинството от младежите в Италия, смята главния римски екзорсист.

Практиката на гонене на бесове започва в православната църква при контактите и с калвинистки мисионери за пръв път през 1646 г. Има дори и такъв чин, споменаван в Требника (Евхологион), издаден от Киевския митрополит Могилой. Според поп Феликс, в Украйна православните се отнасят негативно към екзорсизма.

- Конкретни случай на "гонене на бесове" има и в православното лоно. Има свещеници занимаващи се целенасочено с екзорсизъм. Лекуват с молитва, ръкополагане и освещаване. На филма "Острова" бе показана такава практика без монаха дори да вижда младата жена, успя да изгони беса и да изцели душата и. Свещениците не са психолози и не се занимават с психотерапия, с тайната на изповедта и служението в църквата се освобождава съвестта от мъките и страданията.

Неотдавна в Рим бе издадено съвременно пособие по екзорсизъм, то учи свещеника гонещ бесове на; ". . . голямо внимание и предпазливост при провеждането на обреда, възможно е той самия да пострада от беса както синовете на Скева (Дн.19:14)". Такива признаци са; "говоренето на непознати езици, които не са изучавани" или "отказване поклонението на кръста и иконите" и "непризнаване на тайнствата на църквата".

След като се преодолеят тези пречки се изяснява как беса е влязъл, как се казва, чете се молитва и се пръска светена вода.

За рехабилитация на обладаните се допускат само медицински лица и терапевти католици. Както практикува епископа-екзорсит Андреа Гема, той смята, че "Ако обладания отрича съществуването на беса, то ситуацията се приравнява с тези, в които пациентите на психиатрията, страдащи от остра параноя, им се прилагат силни успокоителни".




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3648223
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив