Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2007 23:18 - Гама излъчванията, поглед без популизъм
Автор: bogoizbrania Категория: Технологии   
Прочетен: 1197 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.08.2007 16:04


Ето какъв документален филм гледах от един тракер, наречен звучно; "Звездата на смъртта", има го качен и на колибка.бг и е ТВ продукция на ББС. По надолу съм преписал единствените смислени субтитри от целия филм в които множество повтарящи се анимации и теории на хора наричащи се учени заемаха цялото време. Ето всичко, което е известно за гама излъчванията, а теориите описани във филмчето са по подходящи за кино филм, но не и за научно обяснение. От целия филм останах с впечатление, че тези учени приличат повече на търговци, които през цялото време си хвалят стоката, но дори не разрешават да им погледнем доматите. Всички факти и данни са копирани по долу, като теориите, които не казват нищо, което може да се наблюдава са просто премахнати. Мисля, че тези няколко реда събират почти всичко което знаем и можем да наблюдаваме от гама излъчването. Един интересен феномен в космоса, които мисля, може да се обясни с явление накъде близо около нашата слънчева система. Няма начин гама излъчванията които са по принцип слаби и бързо затихващи да са някъде далече, през 9 галактики в 10, както се опитваха да ни убедят във филма. Според мен някакви частици в слънчевата система правят микроскопичен бум и ние засичаме излъчваните гама лъчи. Дали това е някакъв космически боклук или са изстреляни от слънцето не е ясно. Важното е да се отбележи в случая, че гама лъчите са с високо съдържание на енергия и при среща с материя, прах или газ бързо я предават. Невъзможно да изминат огромно разстояние и да достигнат до нас. Източника на лъчението е някъде наблизо и е малък, за това не можем да го видим.

---------------------------------------------

Пътуването започва преди повече от половин век след серия от особени събития в самия разгар на студената война.

Стерлин Колгейт е експерт по опитите с ядрени бомби. Назначават го да ръководи създаването на серия от спътници. Достатъчно чувствителни за да уловят дори най-нищожната следа от ядрена експлозия някъде на луната. Спътниците бяха направени така, че да засекат ядрени нарушители-измамници. Т.е трябваше да бъдат много по-чувствителни, отколкото всичко създадено досега. Спътникът на Колгейт е направен така, че да прихване най-очевидния сигнал за ядрена експлозия, който руснаците дори не биха могли да прикрият. Гама лъчите:

На 2 юли 1967г. изглежда, че най-ужасният им кошмар се сбъдва. Спътникът на Колгейт прихваща огромно излъчване на гама радиация. Един сигнал при ядрена експлозия, който може да се очаква при опит в космоса е пулсиране, първо по-слабо пулсиране, а след известно време по-силно. Казваме, че тези пулсирания са първични и вторични. Но очевидният сигнал не идва от никоя ядрена бомба. Той е от нещо много, много по-голямо,Нещо с невероятни размери. Нещо там горе предизвиквало огромни експлозии изстрелващи смъртоносни гама лъчи.

Астрономът Богдан Пачински бил по-заинтересован от фактите, отколкото от комплексните теории. Той решил да се съсредоточи само над това, което може да види. Посоката от която идва ли изригванията и разположението им в небето. Гледах някои факти. Аспекти на гама изригванията, които се установяват лесно, а именно- разположението им във Вселената. За да отбележи посоките от които идват излъчванията Пачински се обърнал към нашата собствена галактика: Млечният път.

Изригванията на гама лъчи идваха към нас от цялото небе. Без определена връзка с галактическата равнина и центъра. Именно това видях в данните. Значи гама излъчванията не идвали от Млечният път, те идвали от всички посоки на нощното небе. За Пачински това означавало само едно: Противно на всеобщото схващане не е възможно гама излъчванията|да идват от нашата галактика,а би трябвало да са с много по-далечен източник... някъде в самия край на Вселената.

Пачински отправил истинско предизвикателство. Той обявил теорията за неутронните звезди за грешна. Експлозиите трябвало да идват от нещо много по-голямо и доста по-далечно.

През 1991г. НАСА изстрелва спътника Баци. Екипиран с модерни детектори, той трябва за първи път да изучи изригванията в детайли. С първите резултати идва и учудването. Всички очакват, че изригванията ще са разположени върху галактическата равнина Т.е., че идват от нашата галактика. Първите и повече изригвания не бяха върху равнината следващите също не се подреждаха върху въображаемата галактическа равнина,а бяха разположени из цялото небе. Нямало никакво съмнение Пачински бил прав от самото начало.

Но триумфът на Пачински заплашил да вкара цялата наука в състояние на хаос. Ако изригванията стават извън нашата галактика, то ги предизвиква нещо много по-голямо отколкото науката може да обясни. Ако наистина идваха от далечни галактики, то това бе невиждан феномен-количеството освободена енергия, интензитетът й бяха по-големи отколкото някой|беше виждал дотогава под каквато и да в форма. Никой не можеше да обясни как е възможно това, то просто се блъскаше в границите на нашите разбирания.

На 9 май 1997г. било засечено едно много ярко гама излъчване. На 22 февруари 2001г.Телескопите по целия свят уловили второто по мощ гама излъчване засичано някога. открихме в случая бе сигнал много по-силен от очакваното. И той остана непроменен през цялото време в което го наблюдавахме. На практика той остава постоянен доколкото знам и до днес.

ufo__@abv.bg




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3646146
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив