Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2007 19:54 - Невежеството и демагогията в екологията
Автор: bogoizbrania Категория: Технологии   
Прочетен: 3977 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 25.12.2007 13:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

По дискавъри гледах документално филмче от серията "Хау итс меид", как от стари гуми да се правят гумени постелки. Започнаха с голяма, мръсна и грозна купчина от стари гуми, която даже беше на някакво неприветливо разкаляно място и създаваше още по тягостно и неприятно впечатление. С радост водещия започна да обяснява как от тези боклуци ще се започне производство на гумени изделия, това разбира се бе от голяма радост за всеки природолюбител, дори в главата ми започнаха да се въртят идеи за бизнес с боклуци. Когато бе показан завода за преработка радостния ми ентусиазъм бързо се изпари, оказва се, че за да се преработят гумите е необходима много вода и силен препарат за измиването им. В специални казани, хиляди литри вода се нагряват над 100 градуса, прибавя се препарат, явно токсичен и заедно с мръсотията и парченца от старата гума всичко отива в близката река. Целта на това безумие, бе грозни и противни гумени постелки, които видимо не бяха много здрави, което би довело до бързото им износване и съответно отделяне на парчета съдържаща силно отровна сяра в околната среда. Може би тук е мястото да спомена, не дръжте гуми в помещение за хора, поради споменатата причина. Като краен резултат, амортизирана постелка би била изхвърлена на сметище за битови отпадъци. В този завод правеха някакви гумени пръстени, но търсенето име е явно малко, защото от такава суровина качеството е съответно много ниско. Общото заключение, че такова безсмислено нещо има вероятно голям пропаганден ефект, и съответно стабилно източване на държавни субсидии, произведените "продукти", си бяха точно боклуци, вместо да ни спасят от отпадъците виждаме че "еколозите" ни тровят още повече, и хора и природа получават стабилна порция токсична сяра в името "опазването на околната среда".

Решението на проблема е много по просто, през последните години цената на каучука е много ниска и съответните продукти биха могли да се правят от естествен каучук. Те биха били много по трайни, съответно няма да се налага да се изхвърлят толкова често и най вече не биха съдържали спомената отровна сяра, защото за битови нужди каучуковите изделия не е необходимо да се вулканизира като гумите за коли. Въпроса със старите гуми би могъл да се реши много по просто, всички органични боклуци включително и битовите отпадъци не е нужно да се "преработват", тоест да се горят в скъпи заводи съответно струващи огромни суми или да се натрупват някъде около градовете и след време да се покриват и да се правят безсмислени игрища за голф, понеже от горе не може да се строи. За боклука има много по просто решение, и то е да се хвърля в морето при дълбочина над 500 метра. На такава дълбочина няма живот по дъното а и да има някакви микроорганизми те са там само за да усвояват нещата които падат от горе им. При този метод органичните вещества, бързо биха се разградили от бактерии, и други микроорганизми, които могат съответно да започнат една мини екосистема. Другите неорганични вещества, които в битовия боклук са много малко, просто ще са на дълбокото и няма да пречат на никого дори биха били от полза на морските обитатели, често съм виждал как потънали кораби привличат множество всевъзможни същества, така боклука в морето, би бил или храна или някаква атракция за местните обитатели.

Проблема разбира се е в невежеството и корумпирането на държавните чиновници, боклука е средство за много големи далавери, предполагам знаете защо застреляха кмета на Елин Пелин, да точно заради боклука, не даде на съответните господа да го хвърлят в една мина на "неговата територия". Е сигурен съм, че на много места решават въпроса точно по този начин, като го хвърлят на дълбокото, но това се прави тайно, не за да не се разлаят кучетата, а за да се усвояват съответните държавни средства.



Тагове:   невежеството,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. leif - ха-като атракция става
11.07.2007 20:19
ама животни има на доста по-големи дълбочини.
цитирай
2. leif - само да не та чуе някои еколог
11.07.2007 21:05
ша та обяви за враг №1 на природата..Що да са грозни-мога да ти пратя някои снимки-големи сладури са.
цитирай
3. esox - Не!!!Изказваш се неподготвен. ...
12.07.2007 04:10
Не!!!Изказваш се неподготвен. Прав си единствено за далаверите и боклука. Не си мисли, че е задължително да се излива гняс в „близката река”. За микроорганизмите – определено не се избиват да нагъват полимери, така че няма да ги нахраниш с Бриджстоун. Екосистема казваш, по тая логика всеки галош над който има два пръста вода, послужил за субстрат на живи организми, е чудесно местообитание. Дръжки. Да хвърляш в морето, е като да си завираш мръсните чорапи под леглото - хем по интересно за хлебарките, хем няма да се виждат, хем ще спасиш Световния океан от еутрофикация, заради перилни препарати. Не те тровят еколозите, а разни неграмотници
цитирай
4. esox - да я хвърлим! И другото лято не, а 10 ...
16.07.2007 07:28
да я хвърлим! И другото лято не, а 10 лета по-късно ще си я намерим полазена от охлюви. Ако имаше микроорганизми, които усвояват гума, проблем със сметища нямаше да има, и на дъното на океана нямаще да е пълно със тонове гадости, и акулата намерена мъртва край Франция нямаще да има в стомаха си 3000 найлонови торбички.
цитирай
5. esox - Ако ще се заяждаш с мене, по-добре да ...
16.07.2007 22:13
Ако ще се заяждаш с мене, по-добре да не си правя труда да обсъждам проблеми като този с боклука. Япония не може да си позволи да хвърля безразборно каквото ида е, защото е бедна на прородни ресурси. Там само наакани памперси не се рециклират. Недей да мислиш, че Корея и Хонгконг тъпчат морето с вехтории. Холандия, която няма един метър свободно място също не се шири на сметища. Хората изчоплят всяка съставка на боклука (бивши полезни предмети), а каквото остава, или се изгаря , или се превръща в гориво(ако има такава възможност), или става на строителни материали. Не става дума за една френска акула, а за цели съобщества в океана, които няма да се облажат особено от преложението ти за морска кочина. Ако ще ме убеждаваш, че трябвало по-надълбоко да се хвърля, тогава сам си противоречиш на твърдението, че микроорганизмите щели да разграждат с помощтта на кислород. Нали се сещаш, че той прогресивно намалява в дълбочина? Не че няма анаеробни процеси (безкислородни), но усвояването на синтетични полимери от живи организми си остава твоя химера. Ако намериш начин това да се осъществи, ти гарантирам Нобелова награда по микробиология.
цитирай
6. esox - Не са виновно клошарите за тъпото ...
17.07.2007 22:56
Не са виновно клошарите за тъпото положение в което сме в момента, даже половината офиси в София разчитат на тях да им занесат хартията на вторични. Такъв извод за мокренето на пластмасите и бързото им съхнене не съм и посмял да си правя, защото е повече от абсурден. Все пак те стареят по-лесно на слънцето, а съм виждал извадена от морето шнола за коса обраснала с черупки до неузнаваемост. Никак нямаше признаци да се разпада скоро. Мелниците за храна не са най-доброто решение, въпреки , че се използват. Е, в Германия храната я събират и преработват за манджа на прасетата. Примерът с разлива също е частен случай, при това лошото е, че не е единствен(аз даже не съм чувал за такъв, та мерси, че ми каза).Отговори ми до какви продукти се „окислява” петрола? Ако са безвредни, няма повече да те занимавам. Само да те насоча- петното от автомобилно масло(петролен продукт) не мръдна от плочките на тротоара пред нас незнам колко години. Остава и да ми кажеш, че ако изпиеш 2 чаши бензин поради”невнимание” няма да пострадаш особено, също като всяка една риба, птица и т.н.
цитирай
7. esox - Откъде го измисли това с 80-те пр...
18.07.2007 14:51
Откъде го измисли това с 80-те процента? 30 са..
цитирай
8. esox - Много добре знам за продуктите на ...
18.07.2007 15:14
Много добре знам за продуктите на разграждане на органиката, само дето не мисля, че ще се разтвори петрола за няколко часа, още повече, че е неразтворим във вода(отвори си учебника по химия за 9 клас). Абсолютно ясно е, че естествените системи имат самопречистваща апособност, обаче тя не е с толкова голяма скорост с каквато ти искаш да изсипваш боклуци. Докато се пречисти един водоем ,да са измрели хиляда риби , миди, корали и какави ли още не. Е как да се гмурнат по-надълбоко някои от рибите, като не са устроени да живеят на големи налягания? Виждал съм птици омазани от нефтени петна, е те крила нямат ли? Явно не е толкова просто колкото ти изглежада. И накрая, да те върна към постинга заради който в момента се горещим толкоз-след преработката на гумите до постелки, водата отивала в близката река. В реката няма ли кислород и бактерии? И накрая не отива ли всичко пак в океана? Недей да се кахъриш за реките, океана ще оправи всичко...
цитирай
9. esox - Първо, за протокола да отбележа, че ...
19.07.2007 23:21
Първо, за протокола да отбележа , че давайки пример с учебника за 9 клас , не съм много близо до тази възраст. Освен това, вече се чудиш каква глупост да си изсмучеш от пръстите и да ми говориш тъпотии за разлики межди химични елементи. Радвам се, че така хубаво си ги измисляш разните там процентни съставки на водата, явно ти се изллагаш и трябва да почетеш, не аз. Аз така или иначе постоянно чета на тези теми, и съм убеден, че дори да знаеш колко си неграмотен отвреме навреме, няма да си признаеш. Искам отговор само на един въпрос (ако си склонен да кажеш, де). Случвало ли ти се е някога да признеш, ако не си прав? Или като магаре си отстояваш въображаемите позиции? Ентропия, поколение. Тук се залях с бира от смях. Знаеш ли изобщо от кое поколение съм? В другия коментар очквам да вкараш и нещо за енталпията.
цитирай
10. анонимен - Ekolog
19.09.2007 17:03
bUgoizbran 6to ne vzemem tez` gumi da gi pogrebvame v gorbi6tata zaednos horata ,bez tuy tam na hladno ina4e 6te e na meko. A za " .......да се хвърля в морето при дълбочина над 500 метра" -predlagam , mn seriozno , boklutzite , no samo organi4nite homo erektusi , barabar s psevdoekolozite za koito govori6 i teb vklyu4itelno, da vi potopim v 4erno more pod 200 250 m za okolo 10 god (pod serovodordnata "bariera") pone da ne vi 4eta ni postingi ni prostotii. grobar stani , samo za ekologiq ne govori ti predlagam.
цитирай
11. анонимен - относно сяратА
03.02.2011 15:08
"
не биха съдържали спомената отровна сяра, защото за битови нужди каучуковите изделия не е необходимо да се вулканизира като гумите за коли. Въпроса със старите гуми би могъл да се реши много по просто, всички органични боклуци включително и битовите отпадъци не е нужно да се "преработват", тоест да се горят в скъпи заводи съответно струващи огромни суми или да се натрупват някъде около градовете и след време да се покриват и да се правят безсмислени игрища за голф, понеже от горе не може да се строи. За боклука има много по просто решение, и то е да се хвърля в морето при дълбочина над 500 метра."
Ще ме убиеш с това невежество...СЯРАТА В ЧИСТ ВИД Е БЕЗВРЕДНА, ОТРОВНИ СА НЯКОЙ ОТ НЕЙНИТЕ СЪЕДИНЕНИЯ...ИМА ДАЖЕ РЕЦЕПТИ ОТ НАРоДНАТА МЕДИЦИНА КЪДЕТО СЕ ПИЕ СЯРА...Процесът на вулканизация е задължителен за да се получи"омрежване" на каучукувата структура, иначе каучука е като сопол...а кометара за потапянето е неоценим като 'Еколгична"идея...нямам думи...направо се чудя защо пиша на хора дето не са чели нищо друго освен жълта преса...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3651082
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив