Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2007 21:27 - Химията на цигарите
Автор: bogoizbrania Категория: Технологии   
Прочетен: 9106 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 10.11.2007 15:34


Филтър
Повечето цигари имат малки отвори около филтъра, с цел да намалят концентрацията на дим при всмукване, те обаче в повечето случай се запушват от пръстите и устните.
отражение
Ефекта е всъщност обратен, защото така се улеснява всмукването, горенето е при по висока температура, което води до повече дим и по пълно изгаряне на тютюна и повече и по силно нагряти газове.
imageНикотин
Причина за пристрастяването
Дизайна на цигарата е с цел да се произведе никотиносъдържащ дим. В почти всяка цигара продавана в САЩ се съдържа минимум 10 мг. никотин. Изпушването на една цигара е усвояване на един или два мг. Дори и по малки количества водят до пристрастяване..
отражение
Никотина приет с пушене поразява мозъчните клетки за 10 сек., много по бързо от другите видове поемане като дъвчене, смъркане, и дори инжектиране н крайниците.

imageХартиена обвивка
Обвивката осигурява нивото на горене и количеството дим. По хартията има кръгове наричани"горивни пръстени". Те намаляват силата на горенето когато няма всмукване и подсилват при по силно дръпване. Хартията както и тютюна съдържат титаниев окис който нормализира горенето.
отражение
Дори и минимални количества на титаниевия двуокис водят до зачервяване и подпухване на очите и кожата, кашляне и кихане. Добавяния ментол понякога успокоява кашлицата, изсушаването на гърлото и изтръпването на езика.
imageМентово масло C10H20O
Добавка към ментоловите цигари
Основно служи за ароматизиране, като улеснява поглъщането и задържането на дима. Помага за сриване на гадната тютюнева миризма. Води до освежаване на гърлото.
отражение
Ментола създава лъжливо усещане за безвредност на пушенето и притъпява защитните функции на самия организъм.
imageАмоняк
Добавка в цигарата
Добавката е за да помогне при горенето да се отдели повече никотин, които по принцип изгаря при самото горене. С помощта на амоняка, никотина се изпарява  при загряването преди самото горене.
отражение
Амоняка не само изкарва никотин от тютюна, но и помага да се усвои от белия дроб, самия амоняк бързо се окислява в кръвта, но опасността за поражение на кръвните клетки все още не напълно изследвана.
imageШоколад
Добавка в цигарите
През "70-те бяха започнати производства на цигари с добавки на какао предназначени за деца и младежи, при нагряването какаовото масло се топи и предизвиква специфичен аромат.
отражение
Няма директно увреждаща реакция, но е подпомагала за пристрастяване на децата.
imageОцеталдехид Етанал C2H4O
Добавка в цигарите
Оцеталдехида се получава при горене на захар. Според опити върху плъхове съединяването на етанала и никотина води до засилена пристрастеност. Ползва се отлагане на отразяващ слой на огледало, дъбене на кожа, добавка в горива, лепило, боя, пластмаси и синтетична гума.
отражение
Дори малка доза може да дразни очите, кожата, респираторния тракт, на хора и животни. Спомага до отлагания в бронхите.
imageЛевулинова к-на
Добавка в цигарите
 Добавката води до подтискане на реагентноста на никотина което е някакво изискване на федералните норми.
отражение
Левулиновата к-на притъпява чувствителността на респираторния тракт към дима. Което подтиква към повече засмукване и по дълбоко задържане. Води и до проникване на никотина в невроните, които са устойчиви според някои изследвания.
image
Катран

Колекция от 4000 химикала резултат от горенето
Тази съставка често служи за да се прикрият много опасни химикали понеже е поставена като съдържание на опаковката.
отражение
Лепкавата съставка на дима може да покрие като лепило всякаква повърхност коло цигарата, най опасна е в дробовете, там при редовно пушене се блокират важни съдове, полепва се черна лепилообразна маса водеща до дразнене дихателни проблеми и в повечето случай на рак.
imageКадмии
Съдържа се в дима
Ниско съдържание, но силно токсични опасен метал.
отражение
Уврежда бъбреците, мозъка и черния дроб, натрупва се в организма.
imageТулол
Съдържа се в дима
Toluene is a highly toxic chemical that is found in car exhaust. The main uses of toluene in industry include manufacturing rubbers, oils, resins, adhesives, inks, detergents, dyes and explosives. Силно токсичен ароматен химикал, подсилва миризмата на дим, среща се при не добре изгорели органични вещества, дори и от ауспусите на двигателите. Широко приложение в индустриалната и битова химия, включително и за масла.
отражение
Бързо се абсорбира в кръвните клетки и се отлага в мастните тъкани, може да остане в тялото за дълго. Ползва се във медицината като успокоително, като е силно подтискащ нервната система.
image
Въглероден окис

Съдържа се в дима
Силно отровен получава се при горенето, натрупва се в кръвта. Разрушава хемоглобина и силно смущава снабдяването с кислород, води до осезаемо отслабване.
отражение
Въглеродния окис води до окисляване на кислорода в кръвта, което буквално сгъстява кръвта и предизвиква множество проблеми от треперене на крайниците, забавяне на растежа до неадекватност на нервната система. Най явно видими са преките смущения в сърдечносъдовата дейност и надебеляването и изпъкването на вените.
imageЦиянид
Съдържа се в дима
Получава се при горенето на синтетични добавки. Ползва се широко в органичната промишлена химия като; влакна, пластмаси, бои, пестициди, и др. и като отровен газ против плъхове.
отражение
Силно отровен води до главоболие, замаяност, слабост, гадене и повръщане. В по големи количества и до задушаване и смърт, разновидност на обикновения цианид е ползвана през войната в концлагерите.
image
Н-нитроамини

Съдържат се в дима
Типичния дим на цигари съдържа Н-нитродиетиламин  (NDEA) и Н-нитродиметиламини (NDМA) , всички нитросъединения са вредни дори и за растенията. При вдишване се отлагат в респираторната система.
отражение
Смущават метаболизма , което се отразява и на ДНК-то. При комбинация с алкохол ефекта им се засилва.
imageБензоат
Съдържа се в дима
Получава се при горене, ползва се широко в производството на пестициди и като добавка в горивата.
отражение
Benzene is a known carcinogen. It is absorbed by the lungs and then transported to various organs throughout the body, especially the liver. Once the chemical changes take place in the body, it"s converted into compounds that are very reactive and toxic. Benzene also causes irreversible damage to the lungs, contributing to illnesses like emphysema and asthma in children whose parents smoke. People also can develop leukemia within two to 50 years after exposure to benzene. Отлага се в черния дроб, свързва се междувременно с други реагенти в опасни съединения. Уврежда белия дроб и предизвиква астма и енфизема в децата на пушачите. Съдейства развитието на левкемията.
imageФормаалдехид
Съдържа се в дима
Ползва се в медицината и химията за премахване на бактерии, консервиране на трупове, и производство на други химикали. Главната му употреба е за торове, бои, дизенфектанти, обезпаразитители, консерванти и очистващи флуиди.
отражение
Причинява алергична реакция и състояние подобно на астма, главоболие, замайване, редуциране на координацията, дразнене на очите, сухо и възпалено гърло, безпокойство при сън, чувство за жажда и други заболявания.
Никел
Съдържа се в дима
Широко се ползва в индустрията, неръждаема стомана, цветни и черни сплави, монетите и алканите батерии.
отражение
Никела усилва риска от рак и гастроетрологични симптоми, респираторна инфекция, алергична екзема, слузести отлагания в белите дробове,
imageПолонии - 210
Съдържа се в дима
Полония е неустойчив радиоактивен елемент, излъчва за кратко но бързо голяма доза алфа частици, които могат да увредят кожата.
отражение
При пушенето Полония се вкарва в дробовете където липсата на предпазваща кожа има опасни последствия за органите и кръвта.
imageАкролеин
Съдържа се в дима
Това е газа със специфичната тютюнева миризма и най голямо съдържание в дима комбинира се с формаалдехида и оцеталдехида, в ракообразуващ коктейл.
отражение
Понякога функционира като арсеника и кадмия, или като хидроцианида, унищожава космите cilia които абсорбират токсини. Уврежда ДНК молекулите и пораженията му са като при ракови образувания в белите дробове. Пушека съдържа до 1000 пъти повече акролеин от други вредни вещества.



Гласувай:
0



1. анонимен - tessy
09.11.2007 23:10
Много интересен пост. Всичко това са добавки към тютюна или се съдържат в самия тютюн?
цитирай
2. анонимен - bravo mersi 4e mi napisahte doklada ...
10.02.2008 21:25
bravo mersi 4e mi napisahte doklada po biologiq
:*:*:*
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3648181
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив