Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2008 20:49 - На дъното на Аралско море
Автор: bogoizbrania Категория: Технологии   
Прочетен: 3888 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.01.2008 21:53


image
На адреса по долу е показано с красиви снимки и кратки коментари природения феномен на пресъхването на Аралско море, в миналото е било разделено на две части, едната сладководна другата солена, и там до 1961 са се ловели от големите есетрови риби, от които са добивали скъпия черен хайвер. Получава се интересно съвпадение, през 1961 е започнат градежа на знаменитата берлинска стена, и трагедията на пустинното море бе пропусната. За мен тези снимки и пътешествие са важни, както е известно в древността от Каспийско море на запад, до монголските степи се простирало едно огромно море високо над равнището на океана, като планините на централна Азия и западен Китай са стърчали като острови, огромните солени степи в; Казахстан, западен Китай и Монголия са бившо дъно на този вътрешен океан от, който сега са останали; Каспийски море, Аралско, ез. Балхаш и някой по малки солени езера. Този вътрешен океан е доказателство за световния потоп по времето на Ной. Следи от морска вода във вътрешността на континентите има и на други места, пресъхнало езеро в Боливия на 3000 метра, солени езера в щата Юта и Невада, източна Африка, централна Австралия. Важно е да се разгледат снимките, това е видял Ной и семейството му излизайки от ковчега;

 

13 В шестстотин и първата година [на Ноевия живот], на първия ден от първия месец, водата пресъхна на земята; и Ной, като дигна покрива на ковчега, погледна, и, ето, повърхността на земята бе изсъхнала. (Gen 8:13)

Процесите в Арал са точно тези, случили се след потопа с известно закъснение, трябвало е да започне изграждането на "стената" за да се задействат и сетните сили потопа. Използването на речна вода за земеделие може и да е оказало някакво второстепенно влияние на процеса, но посочените по долу данни са само в поза на рзмърдване на следпотопните сили.

Няколко цитата от информация от местното население;

До 1960-х годов город Муйнак был портом на одноимённом острове и добраться сюда можно было либо по морю, либо на самолёте. Говорят, за первую ночь обмеления вода разом ушла на 200 метров. Утром того дня люди бежали за морем и плакали. Со временем пытались рыть канал от порта до берега, однако вода уходила быстрее строительства. Сегодня до моря отсюда больше 100 км. Чем занимается нынешнее население, для меня осталось загадкой, но именно здесь я увидел Аральскую трагедию. На Устюрте, вдали от людей, происходящее воспринимается скорее как естественный процесс.


До 1961-го года, когда началось обмеление Аральского моря, уровень его воды находился на отметке 53,40 м, а годовые колебания не выходили за пределы +/- 0,4 метра. К 2003 году уровень снизился до отметки 30,90 м, т.е. более чем на 22 метра. Причем в 2002 году снижение составило 1,26 м, а в 2001-ом 1,14 м. Это самые свежие данные, которые мне удалось обнаружить в интернете. Исходя из этих цифр можно предположить, что к сегодняшнему дню уровень Арала понизился как минимум еще на 5 метров, а суммарное понижение составляет порядка 27-30 метров. Представить себе эту цифру нетрудно, она примерно равна высоте 9-ти этажного жилого дома.


http://www.webpark.ru/comments.php?id=31930
Съжалявам, че пътешествието е поместено на порно сайт, за който са работили самите фотографи. Както знаем интернет се движи както финансово, така и технологично от порноиндустрията и пълнолетни хора не би трябвало да обръщат внимание на такива неща.



Тагове:   море,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3650096
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив