Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2008 22:03 - Раждането на кометите
Автор: bogoizbrania Категория: Технологии   
Прочетен: 901 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.02.2008 13:42


Кометата Шумейкър-Леви навремето бе открита от пенсионирани ентусиасти с помощта на малък телескоп през 1993. Тя се бе разцепила на парчета и летеше бавно към Юпитер, дори и на такова разстояние слънчевия вятър образуваше опашка. Според ентусиастите кометата би трябвало да пресече земния еклипс и може би е застрашавала Земята, изследванията показаха, че всъщност кометата е обикаляла Юпитер, а не слънцето. В популярните филмчета и информацията до медите не бе спомената и думичка каква е била евентуалната орбита на кометата. Тялото е било забелязано в момент, когато е било разцепено на множество голени и по малки части, от гравитацията на Юпитер и бавно е летяло към последната си спирка. Процеса на разпадане е доста хаотичен и видяния на снимката "влак" от части се обяснява с продължаване на траекторията, което е нелогично, защото тя вече се е отклонила от траекторията си, предполагам траекторията се е променяла многократно, докато парчетата застанат в такава редица, сигурно оригиналното тяло е било плоско и се е разчупвало внимателно като питка или се е разкъсвало като сълкъм грозде. Не бе изяснено защо след като имаме разпадане на голямо разстояние, с наближаване парчетата не се до разпаднаха на още по малки, вероятно момента на разпадане е бил в острия завой на ексжентричната орбита.  Така наречената комета е всъщност огромен астероид с далечна орбита, преди да се разпука не е имал опашка, която се е появила от парчетата. Изводите които могат да се направят са във вреда на Юпитер, езическия бог не е прахосмукачка за опасни комети и тела, както ни се натяква медийте. Именно тази планета с мощната си гравитация и магнитно поле е причина да се отклоняват астероидите от нормалните си орбити и да се изстрелват към слънцето и вътрешните планети.

image

Някой астрономи дори спекулират с голямата планета като условие за възникване на живота на далечни "слънчеви системи", търсят се такива звезди които "имат" Юпитер като чели езическия бог ще създаде живота. Не бих се учудил ако в близко време планетата не си направи шега и изхвърли по нас някой голям астероид напук на лъжливите астрономи, така като изстреля сондата „Вояджер“ към съседите си.

По важното на Comet Shoemaker-Levy 9 (SL9, formally designated D/1993 F2) показва създаването на кометите, а не тяхната съдба, тези тела не се появяват по случайност, именно Юпитер ни ги праща.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3649287
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив