Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2008 23:13 - Безкрайните митове; Архимед
Автор: bogoizbrania Категория: Технологии   
Прочетен: 4064 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 29.02.2008 20:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
През 1991 книга, за която се твърди, че е написана от легендарния Архимед бе продадена за $2 000 000, на търг в Париж. Името на Архимед е добре известно от древността, не защото той е оказал някакво влияние на науката както се твърди във филма, Infinite Secrets of Archimedes (http://www.pbs.org/wgbh/nova/archimedes/), а защото той е цитиран от човек, който наистина е променил науката и историята, sir Isaac Newton. За повечето съвременници Нютон е странен и неразбираем, той изпълва писанията си за принципите и законите на математиката и физиката с непрекъснато позоваване и тълкуване на Библията, което днес е политически некоректно. Има и друга една негова черта, която е по трудно забележима, като пуританин той непрекъснато се опитва да намери някакъв древен "старозаветен" източник на своите открития, за християнина е недопустимо да представя себе си за нещо специално и изключително като дори законите на природата дефинирани от него е трябвало да имат някакъв древен източник. И когато не ги е намирал, той ползвал метод, който можем да наречем полуистина, най яркия пример е както писах със стоунхедж, мегалитната купчина камъни служеща за езически ритуали е изтълкувана от него като древно място за астрономически наблюдения и така езичниците са прогонени от мястото, дори това оборва митовете за чудотворното анти християнско действие на камъните там. От него идва идеята за астрономическа обсерватория, а не за магьоснически храм. Дали такъв силно спекулативен подход, който размива границата на лъжата и истината е нещо което не мога да преценя, все пак логиката показва, че астрономия е по добре от окултизъм в главите простолюдието, за това съм склонен да приема с забележка метода. Нютон обаче не спира само с такива полуистини, съмнителни сведения от негово време за легендарния учен враг на Рим се свързват с произволен начин със откритията му и дефинициите в "Принципиата". Така с пресилена скромност или с прикрити догадки откритията му са за воалирани зад предположения за добре известни на древните сведения. Разбира се, че древните не са могли и да мечтаят за размаха на неговото познание, но такова себе изтъкване е преценено като ненужно от един от главните идеолози на пуританизма, вероятно правилен ход.

В тези условия в Париж се продава книга, която не може да се разчете, съдържа графики, които са безсмислени дори са с латински означения. Но книгата вече има "история", по правилно е легенда, някакъв германец я е видял в Истанбул и е "разчел" безсмислените драсканици на памфлиста. И тук има един интересен за християните момент, прословутия Тишендорф, откривателя на кодекс синайтикус, за който много се говори, но се показва малко, е успял да откъсне лист от легендарната книга. Това е една важна сензация, ръкописа както се оказва е менте та дрънка, направен е в Париж има явни фалшиви рисунки към молитвеника от друга книга, с цел да се вкара и цененото през 19-ти век изкуство. Изводите са смущаващи, ако Тишендорф обявен за велик учен от всички богослови дори от библията.ком, е част от игра за трупане на имидж от менте на Аристотел, то защо да му вярваме и за другите му открития?

Но да се върнем на древния мит, идеята за определяне на обем във вода е древна като света и приписването и като откритие звучи като някаква шега, все едно да се открие топлата вода. Легендарните "машини", с които да се потопяват вражески кораби са абсурди, никой не би тръгналimage от кораб да се катери по висока и отбранявана стена, правели са се кули или насип от където се е атакувала крепостната стена. Подобренията му на катапултите също са съмнителни, машини в миналото са се ползвали само от стените на крепостите или против тях, не и на бойното поле, като дори и тогава ползата от тях е била незначителна. Най известната фраза; "дайте ми опорна точка и ще преместя земята" не е нищо ново или важно, просто демонстрация на функцията на лост. Твърди се във филма, без да се доказва, че е открил числото "Пи" с описване на многоъгълници, което пак не нищо ново, с най прости сметки всеки може да намери 3 + 1/7. Не се обяснява как е било представено "Пи", в миналото не е имало дроби или десетична запетая. Интересно и друго, споменава се че откритията на Архимед са били присвоявани от други, нещо което се е случило именно с Нютоновите принципи, Лайбниц и по малко известни хора претендират без да могат да докажат нищо за всичките му открития. На Архимед се приписва откриването на диференциалното смятаме или "калкулусът" това е някакъв ход от страна на Нютон, както да прикрие гения си така и да се подиграе с плагиатите си. Открития от Хайберг ръкопис бива "изгубен" по време на първата световна за да възкръсне през 1991 с цена от $2 000 000, Хайберг не споменава за четирите рисунки ментета в началото. Не се споменава за петна от мастило, плесен и намазването с лепило.

Най голямата сензация на филма е отново в полза на Нютон, именно благодарение на въведеното от него понятие за безкрайност, непознато до тогава в науката и техниката, живота на земята като чели получи докосване свисше, бе направен пробива довел до съвременния прогрес и развитие. Във филма разбира се Нютон бе заобикалян като нечиста религиозна фигура, и бе направен жалък опит да се припише откриването на безкрайността на мита за Архимед. Философското и религиозно понятие, което сега е навсякъде около нас и което позволява на човешкия ум, въпреки множеството злоупотреби да се движи напред към вечността.

image

Допълнение, има и други аналогии на Архимед и Нютон, известно е че католическата жърква или "Рим" както са я наричали протестантите, е наливала огромни суми  за завземане на властта в Англия, Войната срещу Кромуел е била едно от тях, нещо на което Нютон се противопоставял енергично подкрепяки парламента съставен от пуритани. Убиванто на Архимед от римски войник звучи като заплаха от католиците.





Тагове:   митове,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. apollon - браво
28.02.2008 23:23
браво
цитирай
2. 777 - я виж ти ;))
09.03.2008 17:43
пък и `богоизбран`, казваш??
цитирай
3. kostadin - Re
11.03.2008 18:03
Защо не напишеш кратко и ясно ,че на света само ти си единствено прав.
цитирай
4. анонимен - 4o4o
04.12.2008 16:52
не си прав брато
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3650625
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив