Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2008 23:27 - Какво липсва в реда на Euler
Автор: bogoizbrania Категория: Технологии   
Прочетен: 1350 Коментари: 2 Гласове:
0



Числото „ПИ“ е то тези теми, които не случайно омайват всеки имащ отношение с математиката. Бръз преглед в мрежата ще покаже, че маниаците не са никак малко, от надпревара за запомняни числа след десетичната запетая, до революциоонни откровения за това колко е в действителност стойността има на много места.

С риск да попадна в тази категори и аз ще постана моето мнение. То е възможно най скромното или най шокиращото според гледната точка. Най напред ще дам оценка на реда на Leonhard Euler (1707 – 1783), даващ най добрата представа за това какво е ПИ. Този ред обвързва числото с реда на естественните числа, като само той е едновременно произведение на изкуството и магическа формула ползвана и до днес в изчислителните машини. С останалите си постижения, за които нямам време да изброявам, Лени може да се нарече най великия математик на всички времена, надминал дори и Нютон. Не е пресилено и възклицанието на Лаплас; „Четете Ойлер, четете Ойлер, той е учител (master) на свички нас“, и наистина без неговите въведения в алгебрата, геометрията, тригонометрията, астрономията и физиката окончателно слезохме от дърветата и математиката се изправи на задните си крайници. За мен е чест да посоча този гении на накуата, като свой учител, но със скромните си усилия ще се опитам да го поправя имено в най великото му откритие.

За да имаме сигурност за стойностите на отношението, на диаметъра и обиколката на окръжността ни са необходими много точни дефиниции. За диаметъра имаме такава дефиниция, но за окръжност нямаме. Може би в огромното му наследство от документи, не проучено и до днес, има нещо споменато по въпроса и аз ще съм горд да видя, че моето откритие е само повторение на тайна подмината от обикновенните хора.

За да имаме точност, след 4-та или 5-та цифра ни е необходима дефиниция за окръжност каквато имаме и за другите планиметрични фигури. Накратко, окръжността трябва да се представи с понятия каквито се представя и диаметъра, нужно е да изразим окръжността с безкраен брой триъгалници, като това може да стане само, ако числото ПИ е известно от природата, а не като го извеждаме като отношение или дори и от реда на естественните числа. Трябва ни идеална окръжност, дефинирана с безкраен брой триъгалници и ПИ, такава окръжност се намира в природата, колкото и странно да звучи и само чрез нея може да се намери ПИ. Окръжността е идеална защото за нея се споменава косвенно и в Библията, но за сега ще се въздържа за това откритие.

imageМоето предположение е, че реда на Ойлер е верен само до някъде и след това има някаква промяна в подредбата или най вероятно трябва да има повтаряемост, навремето се наричаше периодично число. Дефинирания от него ред е нещо като основата, идеалната окръжност трябва да се представи с периодично число, а не с дробите на естественните числа.

Доказателствата предстои да се побликуват, с поста мисълтта ми ще се раздвижи.



Тагове:   Какво,


Гласувай:
0



1. noir - ~ N ~
23.06.2008 00:31
Че то си е казано, бе, пич. Пи не може да се представи с число :D Как можеш да очакваш чрез редове да изкараш точното измерение на Пи, като то не е число, а отношение? Можеш да го получиш с точност 500, 1000 знака след десетичната запетая, обаче ... никога няма да получиш Пи.
цитирай
2. анонимен - zxfm
25.10.2008 08:49
и не серия от триъгълници а ПОЛИГОНИ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3645298
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив