Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2008 21:07 - Последно за последната теорема на Ферма
Автор: bogoizbrania Категория: Технологии   
Прочетен: 1654 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Pierre de Fermat (1601 - 1665)
Както в предния път реших да отворя популярната, но крайно ненадежна енциклопедия и съответно бях скандализиран за пореден път. Историята на този човек е известна от доста късните данни публикувани както се смята от сина му, никой преди това не е чувал за него и неговите изследвания. Поне не и в областта на математиката, трудовете му са обявени за сензационни десетки години след смъртта му, подобно на творбите на сюреалистичен художник те изведнъж получават висока цена и международно призвание, ето и само някои от нелепостите в текста, раздел Work;
1.Името „тангента“ е въведено много по късно от Euler, заедно с тригонометрията, .
2.„Център на тежестта“ е понятие въведено от Kepler, намирането на му е задача на основното училище, не на математическо откритие.
3.„Числовите редове“ или geometric series са крайно субективен фактор за числовата теория, то всъщност Нютон няма такава теория, само така се обяснява „Принципията“ твърде религиозна за в оригинала си, коато авторите на уикито искат да подправят според своя си вкус.
4.Нито Нютон, камо ли Лайбниц, който не е оставил никакви записки по математика, а само отчети за изкания за астрономически суми не споменава неговото име или негови данни.
5.„Маката теорема“ е върха на наглостта, публикация на Ойлер се тълкува като доказателство на нещо, което го имало в миналото само че, никой не го е виждал. Признавам че все пак съм очарован от изобретателността на плагиатите.
6.Гаус също дублира изчисленията му но за разлика от него той ги публикува, а не чака сина му да ги препише.
7. Кореспонденция се води със всички известни имена на науката в Европа по това време, понякога с посредници, понякога спонтанно фамилиарно с интига на спорове и противоречия, прекрасен сценарии за широката публика с някой същественни характеристики, нищо смисленно и съдържателно не е документирано или описано, само игрички с числа, тангенти и експоненти. Единственното сигурно е, че такова лице е съществувало, било е на кралска служба в адмистрацията и съда, където неспирния поток на престъпници и корумпирани придворни мъчително е разяждал психиката му. Взел е участие в гражданската война, преживял е или не чума в Тулуза и в последствие е сатанал медиен атрибут за развиване на писателска дейност и отчитане на научна история.

Заключение на извода; сега след като два дена разсъждавах над този казус, почвам да се чувствам като милиционера във вица със семето от ябълки, изгубих си времето търсейки корените на нещо, което е отдавна изконсумирано. Поне за мен остава удовлетворението на победител над нещо за което на никой не му пука, но наградата ми ще е другаде. Можеби изглеждам като маниак, докато не преглътна упгрейда на компа може би няма да има сериозни Библейски открития.




Гласувай:
0



1. kostadin - Ие!
28.06.2008 13:33
Виждаш колко е удобна историята .Всеки си я прекроява и натъкмява според ръста си.
После иди и не вярвай ,че сме създадени от нищото или Бога.
Кой ли се гаври с научните подвизи на човечеството?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3635196
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив