Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2008 20:27 - Екологични митове за колите
Автор: bogoizbrania Категория: Технологии   
Прочетен: 825 Коментари: 0 Гласове:
0



Медийната истерия за екология накара много производители да започнат пускането на екологични коли, които да не замърсяват атмосферата и да икономисват гориво като така наречените хибриди, също и напълно електрически или по скоро акумулаторни возила.

Хибриди

imageАвтомобилите хибриди ползват обикновен двигател и имат акумулиращи батерии, които също извършват задвижване. Това е добра идея, според която акумулаторите ще се зареждат при ефективната работа на двигателя по магистрала, а в градски условия, когато двигателя се натоварва от честите потегляния ще се ползват батериите. Изпълнението на тази идея за сега е незадоволително, ефективността на акумулаторното зареждане е неоправдано ниско. Прехвърлянето на енергия в батериите е съпроводено с големи загуби на работа от автомобилния двигател, естествено не указвани. Допълнителната маса от 200 до 500 кг. води до излишен разход на гориво, естествено отново не указван от производителите.

Например Chevrolet Tahoe Hybrid за литър бензин изминава 8,4 км. Годишно средностатистическия му шофьор гори 2700 л. и пуска в атмосферата 9,2 т. СО2. Много обикновени коли с нормални двигатели ще изгорят много по малко.

«Ултра-съвременния» Lexus RX 400h hybrid за литър изминава 10,6 км., за година това са 2067 лт. бензин или 7,3 т, СО2. Малко по екологично от "шавета".

За сравнение Honda Civic за литър изминава 12,2 км. което е 1876 лт. бензин и 6,3 т. СО2.

Електро-автомобили

За сравнение ще се посочи първо стандартна кола, Тойота Корола за 1 лт. върви 13 км. или 7,7 лт. за 100 км., за които ще изхвърли 25 кг. СО2. Електро-автомобили. Ето какво предлага светлото бъдеще, Tesla Roadster, който ще се предлага в Америка и ще има ускорение от 0 до 60 км/ч. цели 5 сек. ще изразходва приблизително 20 квтч. ток за 100 км. За производството на тока една ТЕЦ ще изхвърли около 20 кг. СО2. Като в тази цифра не се указват съпътстващите газове при горенето, като сяра, антимон и др. както и разходите за ел. мрежата. Увеличаването на потреблението на ток може да е оправдано само от разрастване на ядрените електроцентрали.

Смарт кари

Тези коли движейки се в градски услови никак не са икономични, поради натоварването на двигателя, за литър разхода е от 13,9 до 17,3 км. Те обаче имат друга заплаха, по ниската им цена ги прави достъпни за повече хора, които вместо да ползват значително по икономичния двуколесен мотор или дори велосипед, си купуват см(ъ)ртомобили. За това НЕ! на смъртомобила, въртете педали или мотопедчета.



Тагове:   митове,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3645801
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив