Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2008 20:09 - Бавното разпадане на малките луни
Автор: bogoizbrania Категория: Технологии   
Прочетен: 704 Коментари: 0 Гласове:
0



image

На тази миналогодишна снимка, постната на 5/11 се вижда интересен феномен, малката луна Анте, на планетата Сатурн е заснета от сондата Cassini. Луничката обикаля между Mimas и Enceladu, като уникалното при нея е, че образувала нещо наричано на американски Anthe"s Faint Arc, ефемизъм който трябва да се преведе като орбитален полупръстен на Анте, Спътничето се измества спрямо краищата на дъгата следваща орбитата. Обяснението на този полупръстен, ако има други предложения за превод мога да ги обсъдя, е микрометеоритен сблъсък, което не ми се вярва, прекалено добре са подредени парчетата и предполагам са се образували подобно на онази комета дето се разби на Юпитер през 70-те. Някакво гравитационно или геомагнитно поле е предизвикало вътрешно разцепление в минилуната. Тя е близо до планетата си и не се различава от снимката дали е кръгла формата и или е по голямо парче от по голяма луна.

Допълнителни сили на разпад предполагам са дошли от съседната луна Methone, с която са в гравитационен резонанс и която също има отломъци по орбитата си.

Не мога да и обясня защо има споменаване за сблъсък след като е ясно, че много или всички пръстени са се получили от разпадане на по едри тела. Този феномен както и другите пръстени показват бавно но историческо образуване за няколко хиляди години, на предварително направени небесни тела, поставени да обикалят по предварително зададена орбита. Този пръстен е едно от доказателствата за краткия период на разпадане, ако луната съществуваше милион години всички пръстени да са се разсипали, те в момента показват траектория, на която са били поставени наскоро и постепенно напускат.

Линкове;

http://ciclops.org/media/ir/2008/5152_11554_1.jpg

Anthe and Methone Arcs

Anthe"s Faint Arc



Тагове:   Малките,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3648252
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив