Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2009 21:48 - Добра вест от голямата химия
Автор: bogoizbrania Категория: Технологии   
Прочетен: 1341 Коментари: 4 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Добра вест от голямата химия


 

До сега без да се броят медицинските, фармацевтични и биологични заблуди успях да разкрия няколко от най големите ужаси, които стоят зад химията на производството. Добрата новина на "Голямата Химия" тази която не е свързана с медицина и фармация и биология ще е накрая.

В събота показах нагледно какво всъщност представлява захарта;;

http://bogoizbrania.blog.bg/nauka/2009/06/06/velikata-biala-himiia.345323


 

Тук ще си повторя коментара вдъхновен от не много смислена критика в коментиращия ( 1. bobacko2 ), който обаче се оказа частично прав. Наистина захарта не прилича на нито един въглеводород. Ето и няколко признака за липсата на въглеродоводородна структура в захарните кристали. Захарта не гори !При нагряване се разтапя и карамелизира, губи си структурата, което е добра възможност за сладкарите, но е нехарактерно за всеки въглеводород. Маслото например само си повишава вискозитета и губи вода при нагряване, но не търпи структурни промени. Захарта е и най сухахата материя която се среша наоколо, не само храна. Дори камъните поемат повече вода. Друго, захарта както никой друг въглеводород има буквално кристална структура, като отразява светлина и образува гладки стени. Такива свойства могат да се получат само от калциеви сулфиди, внимателно утаявани и изпарявани, формиращи се около сукрозни кристали в контролирана среда, истински шедьовър на голямата химия. Странно е и поведението във водна среда, при поставянето на захар във вода като чели първоначално се разрушава въшната стена защото няма видимо намаляване. но след поглъщане след известно време се появява рязко разрушаване. Безцветния цвят и във вода също доказва липсата на въглеводородна верига, а свръх малки невидими за око кристали.

Но стига за Великата Бяла Химия ето и другите сензации;

Химия на цигарите;;

http://bogoizbrania.blog.bg/nauka/2007/11/09/himiiata-na-cigarite.131408


 

Химия на бирата;;

http://bogoizbrania.blog.bg/nauka/2008/07/06/himiia-na-birata.209364


 

Както и постинг за заплахата от хартията, която е по голяма от полимерните опаковки.

http://bogoizbrania.blog.bg/nauka/2009/03/04/genialnostta-na-ekologicheskata-biurokraciia.299380


 

С този пост обаче искам да донеса и една добра вест, Преди погрешно смятах, че растителната мазнина се получава в следствие на химична реакция, защото си мислех че няма начин на естествено отделяне на мазнината от растителната маса на семето, оказа се че не съм прав. Настина за по пълно отделяне на мазнина се ползва Хексан, но това е бензоат добър разтворител, както и много добър изпарител, според сайтовете след изпарение той се усвоява почти на 99%, освен това не извършва химична реакция както смятах а само подпомага разварянето на естерите. Тук е момента и да обясня, че именно процедурите по отделянето на мазното трябва да ползват нагряване, само така можем да сме сигурни че няма опасни смоли и киселини в мазнината. Това означава че не трябва да се страхуваме от пърженото, стига да не е в по голямо количество от нужното. Това също означава, че дори студено пресованото олио или евентуално зехтин не са съвсем безопасни и наличието на вода и кислород могат да ги направят особено опасни за българския пазар, където всякакви боклуци се предлагат. Аз например винаги съм се чудил каква е тази миризма на пеницилин в зехтина, който майка ми купува, когато я попитам не усеща ли как гадно мирише това, получаван отговора, че това е "скъпия" зехтин, който е много "полезен". А че миризмата на пеницилин означава развитие на микроби и дори мухъл, просто се игнорира. Това както и правилното и качествено премахване на смоли са основните проблеми на олиото и зехтина, всъщност ако миризмата на мухъл не ви пречи не всички микроби са опасни, яжте си ги. Други параметри на олиото са че цвета, вискозитета или консистенцията и дори специфичната миризма не са от значение, през комунизма цвета беше тъмен, и олиото беше по гъсто, и си миришеше на олио. Това не са проблеми и сега само от кулинарно търговска политика някой фирми го избелват, или слагат метанол или етанол за обезмитяване и "разреждане", пак да повторя това не е вредно и само с търговска цел. Растителната мазнина трябва да се полазва при готвене, както е в Библията, а маслото, нещо рядко срещано днес не би трябвало да се нагрява, защото съдържа вода. Не препоръчвам и консумацията ма маргарин, той се прави чрез смес на растителна мазнина и вода което не е много полезно.


 

Така поне едно нещо Голямата Химия е направила правилно при качествено рафиниране, съхраняване и готвене в растителните мазнини няма нищо вредно, независимо от съществуващия досег с химията.


 

science, chemistry,




Гласувай:
0



1. chocolatte - Интересуват се, защото им е интересно
10.06.2009 10:51
кой пише такива неща. ОМГ, те винаги се интересуват кой си, така "разбират" защо пишеш... може би в профила си трябва да напишеш "химик" за професия, иначе като пишеш тези неща, за тях си само любител.
Ккато и да е, на мен написаното ми харесва. Ако преди 3-4 години имаше кой да ми обясни всичко това...
цитирай
2. tomich - Приятелю,
11.06.2009 10:56
Ако слагаха метанол в олиото за "разреждане", сега аз, ти и всички българи щяхме да почукваме с бастунчета по улиците или да ни водят на синджирче специално обучени кучета...Това го казвам, защото съм професионален химик.
цитирай
3. tomich - Всичко което чета, го чета внимателно...
12.06.2009 16:40
"Други параметри на олиото са че цвета, вискозитета или КОНСИСТЕНЦИЯТА и дори специфичната миризма не са от значение, през комунизма цвета беше тъмен, и олиото беше по гъсто, и си миришеше на олио. Това не са проблеми и сега само от кулинарно търговска политика някой фирми го избелват, или слагат метанол или етанол за обезмитяване и "разреждане", пак да повторя това не е вредно и само с търговска цел."

1. Никъде в постинга не споменавате, че метанола се прибавя в при естерификацията. Метанолът, който е най-простият алкохол, е изключително опасен за здравето! Използва се като разтворител САМО на лакове , смоли и бои. По никакъв начин той не трябва да се използва в хранителната промишленост, а там където се среща като естествен примес (напр. във винопроизводството) се прилагат специални технологии за отстраняването му. Това, че някои фирми може би го използват като евтин заместител на етанола, в което дълбоко се съмнявам, не прави олиото безопасно за употреба!
Да твърдите, че това не било вредно и се правело само с търговска цел е цинично!

2. Извинете ме, но да ттвърдите, че студено пресованото олио или зехтин не били безопаснни, защото можели да съдържат вода и кислород е ,меко казано, некомпетентно.
цитирай
4. tomich - Нямам никакво намерение...
12.06.2009 18:19
Нямам никакво намерение да се "заяждам" още по-малко да споря с вас интелигентно или неинтелигентно, господине! Ако имах, щях да се спра подробно на още доста неточности и неверни неща във вашия постинг, а той е в категория "Наука"...Просто имам професионален навик и любопитство да спохождам подобни постинги. Извинявайте, ако съм ви засегнал лично, но съм свикнал да наричам нещата със собствените им имена.
Всичко хубаво и до нови срещи, ако ви е интересно, разбира се, да разговаряме на професионален език!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3650193
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив